Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Φανταχτερή διακόσμηση υποδηλώνει δύναμη

folia_featured Στη διακόσμηση της φωλιάς του τσίφτη (Milvus migrans), ενός μέσου μεγέθους αρπακτικού πτηνού, το πλαστικό έχει εξέχουσα θέση, όπως προκύπτει από έρευνα που διενεργήθηκε μεταξύ άλλων και στο Consejo Superior de Investigaciones Cientificas (CSIC) στην Ισπανία.
Οι ορνιθολόγοι διαπίστωσαν πως τα δυνατότερα και ζωντανότερα ζευγάρια συλλέγουν κομμάτια λευκού πλαστικού για να διακοσμήσουν φανταχτερά τις φωλιές τους, κατοχυρώνοντας έτσι το ζωτικό χώρο τους.
Παράλληλα, ειδοποιούν τα ομοειδή τους πως είναι αρκετά εύρωστα για να τον προασπίσουν. Ας κρατηθούν λοιπόν μακριά καλύτερα!
Οι ορνιθολόγοι παρατήρησαν 127 τσίφτηδες στο εθνικό πάρκο Doñana της Ισπανίας. Οι φωλιές τους, όπως διαπίστωσαν, σε ποσοστό 77% είχαν διακοσμηθεί. Η διαδικασία από το ζευγάρι ξεκινά 20 μέρες πριν βγουν τα αυγά. Πάντως, οι φωλιές που είναι διακοσμημένες εντοπίζονται σε πουλιά δυνατά και υγιή ηλικίας 7-12 ετών. Αντίθετα, τα νεότερα και τα γηραιότερα (έως και 25 ετών) δεν προέβησαν στη διακόσμηση του χώρου τους.
Οι ορνιθολόγοι πειραματίστηκαν τοποθετώντας πλαστικό σε φωλιές. Τα νέα και τα γέρικα πτηνά έσπευσαν να απομακρύνουν το πλαστικό, ενώ αυτά που ήταν στην ακμή τους δεν το μετακίνησαν.
Οι ορνιθολόγοι συμπέραναν πως το λευκό πλαστικό πιστοποιεί τη δύναμη του πουλιού, που εν πολλοίς καθορίζει το αν οι λοιποί τσίφτηδες θα επιχειρήσουν την κατάληψη της φωλιάς του όταν αυτό απουσιάζει.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου