Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Η πρώτη οικία του κόσμου ίσως να χρησίμευε για συναθροίσεις

Όταν οι πρόγονοί μας εγκατέλειψαν τη ζωή των κυνηγών και τροφοσυλλεκτών και άρχισαν να χτίζουν σπίτια, δεν το έκαναν για να εγκατασταθούν μέσα σε αυτά και να έχουν στέγη πάνω από το κεφάλι τους.
Το πρώτο σπίτι του κόσμου λειτούργησε ως είδος οικίας συναθροίσεων –αυτό πιστεύουν Βρετανοί αρχαιολόγοι έπειτα από ανασκαφές που έκαναν στην Ιορδανία.
Τα πρώτα σπίτι χτίστηκαν περίπου πριν από 12.000 χρόνια. Μέχρι τώρα οι αρχαιολόγοι υπέθεταν πως τα κτίρια χρησιμοποιούνταν ως κατοικίες, αλλά οι νέες ανασκαφές στη Wadi Faynan της Ιορδανίας ενδεχομένως αφηγούνται μια άλλη ιστορία.
Τα κτίσματα που υπάρχουν εκεί είναι 11.600 χρόνων και ειδικά ένα από αυτά δεν θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιηθεί ως συνηθισμένη οικογενειακή κατοικία. Το κτίσμα αυτό έχει οβάλ σχήμα και οι διαστάσεις του είναι 19×22 μέτρα ‒σημαντικά μεγαλύτερες από των συνηθισμένων κτισμάτων της παλαιολιθικής εποχής. Η διαρρύθμιση του κτίσματος θυμίζει περισσότερο εκείνη ενός αμφιθεάτρου. Επίσης, είναι εφοδιασμένο με σταθερούς πάγκους σε δύο ορόφους. Στο κέντρο του οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πέτρινα γουδιά.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το κτίσμα λειτουργούσε ως οικία συναθροίσεων όπου οι αγρότες άλεθαν σιτηρά και άγρια φυτά και συγκεντρώνονταν για να προβούν σε κοινές δραστηριότητες, για παράδειγμα, να σφάξουν ζώα.
Το κτίσμα ίσως χρησιμοποιούνταν και για κοινές τελετές και ιεροτελεστίες, με τους θεατές να κάθονται στους πάγκους. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν πως όσοι χρησιμοποιούσαν την οικία συναθροίσεων έμεναν σε πιο προσωρινά καταλύματα εκεί κοντά χτισμένα με υλικά που διατηρήθηκαν μέχρι σήμερα και γι’ αυτόν το λόγο δεν αποτελούν αντικείμενο μελέτης των αρχαιολόγων.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου