Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Νέος «πολυτεχνίτης» καθετήρας για εγχειρήσεις καρδιάς

Η ενδαγγειακή αντιμετώπιση καρδιακών προβλημάτων με καθετήρες, μπαλόνια και στεντ αποτελεί πλέον συνηθισμένη διαδικασία και έχει σώσει πολλές ζωές.

Ωστόσο, πολύ συχνά οι γιατροί πρέπει να τοποθετούν μέσα σε ένα αγγείο διαφορετικούς καθετήρες –για παράδειγμα, έναν καθετήρα για να βρουν τι μπλοκάρει την κυκλοφορία του αίματος κι άλλον ένα για να απομακρύνουν ό,τι προκαλεί το μπλοκάρισμα.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Ιλινόις στην Urbana-Champaign θεωρούν ότι αυτή η μέθοδος σύντομα θα ανήκει στο παρελθόν.

Η ερευνητική ομάδα έχει δημιουργήσει έναν πολυτάλαντο καθετήρα που όχι μόνο διεισδύει σε αγγεία και φουσκώνει σαν μπαλόνι αλλά ταυτόχρονα μπορεί να εξετάζει, να στέλνει πληροφορίες στον καρδιολόγο και να πραγματοποιεί επιδιορθώσεις. Ο καθετήρας είναι γεμάτος αισθητήρες, ενώ διαθέτει και άλλον εξοπλισμό.

Μπορεί να εποπτεύει την κατάσταση της καρδιάς, να δίνει πληροφορίες για το πώς κυκλοφορεί το αίμα μέσα στα αγγεία, «να φωτίζει» την περιοχή της επέμβασης και να μετρά την πίεση του αίματος και τη θερμοκρασία.

Το σημαντικότερο από όλα όμως είναι ότι ο συγκεκριμένος καθετήρας μπορεί να πραγματοποιεί μικροχειρουργικές επεμβάσεις.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου