Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Η δεύτερη ζωή ενός μελανοδοχείου

Επίσκεψη σε ένα εργοστάσιο ανακύκλωσης

Οι αριθμοί μπορεί να παρερμηνεύονται (είναι συχνό φαινόμενο τα στοιχεία να «μαγειρεύονται», όπως λέει ο λαός, προκειμένου να προκύψουν κάποια επιθυμητά αποτελέσματα), όμως, αν οι μετρήσεις έχουν γίνει σωστά, ποτέ δεν λένε ψέματα... Μάλιστα, τις περισσότερες φορές έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό που συνήθως επικρατεί ως κοινή αντίληψη, αυτό που νιώθουμε εμπειρικά.

Πάρτε, για παράδειγμα, το χώρο της ενέργειας: όλοι μας νιώθουμε πως υπάρχει έλλειμμα, το οποίο μάλιστα βαίνει αυξανόμενο, δηλαδή καταναλώνουμε περισσότερη ενέργεια από αυτή που μπορούμε να παράγουμε, με ρυπογόνους μάλιστα τρόπους!

Αυτό το επιβεβαιώνουν πλέον και οι αριθμοί: 49% είναι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, η προβλεπόμενη αύξηση στην κατανάλωση ενέργειας ως το 2035, η οποία συνοδεύεται μάλιστα με 43% αύξηση στις εκπομπές CO2.

Όχι μόνο, λοιπόν, ξοδεύουμε περισσότερη ενέργεια, αλλά την παράγουμε και με λάθος τρόπο, διογκώνοντας το πρόβλημα. Κι όχι πως δεν ξέρουμε τη λύση...

Προσοχή στο πώς ξοδεύουμε ενέργεια, μεγαλύτερη δόση από Ανανεώσιμες Πηγές στο μίγμα (στοιχείο το οποίο υπάρχει πια σε κάθε λογαριασμό της ΔΕΗ, που λαμβάνουμε στο σπίτι), αλλά και ανακύκλωση όσων προϊόντων μπορούν σε κάποιο βαθμό να ανακυκλωθούν, ώστε να μη σπαταλάμε τους (πεπερασμένους, δυστυχώς) φυσικούς πόρους. Καταλύτης, με σημαντική δράση, η αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών, που μπορεί οι ίδιες να ευθύνονται για το 2% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας, όμως, με τις δυνατότητες που μας δίνουν, συμβάλλουν σε άνω του 10% μείωση της κατανάλωσης σε άλλους τομείς, όπου χρησιμοποιούνται οι ΤΠΕ – και χρησιμοποιούνται, βέβαια, παντού...



Ξανά οι αριθμοί είναι αψευδής μάρτυρας: επτά στους δέκα (69%, για την ακρίβεια) επικεφαλής εταιριών Πληροφορικής θεωρούν τη μείωση του κόστους για ενέργεια τη μεγαλύτερη πρόκληση και προτεραιότητά τους, στο δρόμο για μια πιο φιλική προς το περιβάλλον «επόμενη μέρα».

Πώς περνάμε από τις ευχές και τις καλές προθέσεις στην πράξη; Με τις κατάλληλες επιλογές, τις έξυπνες λύσεις στην υποδομή, τον αειφόρο μετασχηματισμό.

Μια καλή ιδέα για το τελευταίο, πήρε το Pathfinder όταν επισκέφτηκε πρόσφατα ως μόνος εκπρόσωπος από την Ελλάδα, ένα μοναδικό στο είδος του εργοστάσιο ανακύκλωσης για πολλές μορφές μελανοδοχείων, στο Τερνάου της Γερμανίας κοντά στη Νυρεμβέργη, όπου η Hewlett-Packard υλοποιεί (ως προς το ευρωπαϊκό σκέλος του) το φιλόδοξο πρόγραμμά της Planet Partners επιδιώκοντας έναν ολοκληρωμένο κύκλο ζωής για τα εκατομμύρια των δοχείων τα οποία χρησιμοποιούμε (και απορρίπτουμε, όταν τερματίσουν ευδοκίμως την υπηρεσία τους) καθημερινά, στις κάθε λογής εκτυπωτικές εργασίες μας.

Με ρίζες πίσω στο 1991, στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού περισυλλέγονται και ανακυκλώνονται τα άδεια μελανοδοχεία, που μπορεί να μην έχουν πια περιεχόμενο, αλλά έχουν ακόμα αξία ως υλικά.

Απόδειξη, το γεγονός πως η ΗΡ έχει κατασκευάσει περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο καινούρια μελανοδοχεία inkjet, ανακυκλώνοντας ξανά και ξανά το πλαστικό των παλιών. Κάθε ένα αποτελείται από περίπου 70% ανακυκλωμένα υλικά, 20% fibreglass για την ισχυροποίηση του υλικού και μόλις 10% «παρθένο» πλαστικό, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό από πλευράς εξοικονόμησης πόρων...

Ως σήμερα, έχουν ανακυκλωθεί από την ΗΡ περισσότερα από 320 εκατ. αναλώσιμα inkjet και laserjet ενώ, από το 2008, η εταιρία εφαρμόζει μια διαδικασία (την πρώτη και μοναδική, εξ όσων γνωρίζουμε, στην αγορά) «κλειστού κύκλου», χρησιμοποιώντας - εκτός από το πλαστικό των άδειων δοχείων - το υλικό RPET από άδεια πλαστικά μπουκάλια νερού και μια (μυστική, προφανώς) φόρμουλα, για να κατασκευάσει καινούρια.

Μάλιστα, πέρυσι, ξεκίνησε η αξιοποίηση περισσότερων ανακυκλωμένων πλαστικών, αλλά και η κατασκευή νέων εκτυπωτών και πολυμηχανημάτων από ανακυκλωμένες και αναβαθμισμένες πρώτες ύλες.

Το πρόγραμμα Planet Partners εφαρμόζεται σε περισσότερες από 50 χώρες (από τις οποίες 35 ανήκουν στην ευρύτερη περιοχή EMEA, στην οποία περιλαμβάνεται και η Ελλάδα) και προσφέρει δωρεάν, εύκολη υπηρεσία επιστροφής και ανακύκλωσης των άδειων μελανοδοχείων.

Απευθύνεται σε τρεις βασικές κατηγορίες χρηστών: στους απλούς καταναλωτές και οικιακούς χρήστες, στους χρήστες μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στους χρήστες από μεγάλες επιχειρήσεις, οργανισμούς και φορείς του δημόσιου τομέα.

Με εξαίρεση την πρώτη κατηγορία, όπου δεν προσφέρεται ακόμα η δυνατότητα ατομικών και μεμονωμένων επιστροφών (αν και απ' ό,τι φάνηκε από τη συνομιλία μας με στελέχη της εδώ αντιπροσωπείας, αυτό δεν θα αργήσει), οι χρήστες που ανήκουν στις άλλες δυο έχουν στη διάθεσή τους προπληρωμένα υλικά επιστροφής και ειδικά κιβώτια (η παραγγελία τους γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω Internet), τα οποία μόλις γεμίσουν, περισυλλέγονται από συνεργάτες της ΗΡ, για μαζική αποστολή στο εργοστάσιο ανακύκλωσης.

Κι εκεί είναι που αρχίζει η δεύτερη, η τρίτη, η τέταρτη κλπ. ζωή ενός μελανοδοχείου...

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου