Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Λύση επιστημονικού γρίφου από gamers


Η έννοια του hive mind και των ιδιοτήτων που αναδύονται όταν συνδυάζονται πολλοί νόες μαζί είναι κάτι που πάντοτε συνάρπαζε τους επιστήμονες. Υπό αυτή τη προοπτική, το επίτευγμα των παικτών του δικτυακού παιχνιδιού Foldit ήταν κάτι περισσότερο από το λύσιμο ενός δύσκολου γρίφου. Ήταν ένα χειροπιαστό αποτέλεσμα των ιδιοτήτων αυτών και σίγουρα ορόσημο σε ό,τι αφορά τη μελέτη τους.
Το πρόβλημα είχε ως εξής. Εδώ και χρόνια ερευνητές από το Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον προσπαθούσαν να δημιουργήσουν ένζυμα-καταλύτες και ενώ το 2010 φάνηκε ότι τα είχαν καταφέρει αποδείχτηκε ότι  «το ένζυμο που δημιούργησαν δεν ήταν και τόσο καλό». Επρόκειτο για ένα ένζυμο-καταλύτη στις αντιδράσεις Diels-Alder, που χρησιμοποιούνται για τη σύνθεση φαρμάκων και παρασιτοκτόνων.
Ο συνδυασμός όμως της προσπάθειας των παικτών του Foldit πέτυχε να ξεπεράσει όλες αυτές τις δυσκολίες που οι επιστήμονες αντιμετώπιζαν. Έχει ενδιαφέρον μάλιστα ότι κανένας από τους παίκτες δεν έδωσε τη σωστή απάντηση. Αντιθέτως όλοι προσέφεραν μικρά τμήματα της λύσης. Έκαναν προτάσεις των οποίων ο συνδυασμός οδήγησε στο σχεδιασμό του ενζύμου που χρειάζονταν οι επιστήμονες. Ενός ενζύμου με δραστηριότητα 18πλάσια από εκείνη με την οποία είχαν ξεκινήσει!

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου