Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Ρομπότ με… γλυκό δοντάκι

Ένα ρομπότ με προτίμηση στα γλυκά δημιούργησαν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ στη Βρετανία. Πίσω από το «γλυκό δοντάκι» του Ecobot III όμως κρύβεται ένα προηγμένο σύστημα εκμετάλλευσης των οργανικών υλών για την παραγωγή ενέργειας.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές του Εργαστηρίου Ρομποτικής του πανεπιστημίου, η πρώτη εκδοχή του «φαγανού» ρομπότ λειτουργούσε με τη βοήθεια κυψελών καυσίμου εξοπλισμένων με βακτήρια E.coli τα οποία τρέφονταν με επεξεργασμένη ζάχαρη. Το δεύτερο ρομπότ βασιζόταν σε μικρόβια του εδάφους και λειτουργούσε διασπώντας σάπια τρόφιμα.
Το τρίτο και πιο εξελιγμένο ρομποτάκι είναι σε θέση να αναζητεί από μόνο του την τροφή του. Μπορεί να μην έβγαινε στο κυνήγι αλλά την αναζητεί επάνω στις ειδικές ράγες στις οποίες είναι τοποθετημένο εντός του εργαστηρίου.
Το «ζωντανό» ρομπότ κάνει ό,τι ακριβώς το προστάζουν οι ειδικοί: αναζητεί και εντοπίζει την τροφή του, την «καταναλώνει» παράγοντας παράλληλα πολύτιμη ενέργεια και στο τέλος απορρίπτει ό,τι δεν χρειάζεται. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτελέσει το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη μιας νέας γενιάς οικολογικών ρομπότ.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου