Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Πρωτοποριακή τεχνολογία ψηφιακής φωτογράφισης


Πρωτοποριακή τεχνολογία ψηφιακής φωτογράφισης RTI (Reflectance Transformation Imaging) που επιτρέπει υψηλής ανάλυσης καταγραφή διαδραστικού φωτισμού αρχαιολογικών ευρημάτων και έργων τέχνης, εφαρμόζει το Ινστιτούτο Κύπρου (ΙΚυ), στο πλαίσιο της ερευνητικής συμφωνίας του με το Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις.
Ο ερευνητής δρ Νικόλας Μπακιρτζής παρουσίασε στη διάρκεια ειδικού σεμιναρίου τις τρεις εφαρμογές της τεχνολογίας ψηφιακής φωτογράφησης και το Θόλο Πολυπλευρικής Χαρτογράφησης Επιφανειών.
Η συγκεκριμένη τεχνολογία, εξήγησε ο κ. Μπακιρτζής, έχει εφαρμοστεί με ιδιαίτερη επιτυχία στην καταγραφή και διαδραστική μελέτη των επιφανειών επιγραφών, έργων γλυπτικής και ζωγραφικής, ψηφιδωτών, αρχαιολογικών ευρημάτων, νομισμάτων, κοσμημάτων και άλλων μικρών αντικειμένων.
Η εφαρμογή και η ανάπτυξη τεχνολογίας αυτής, από το ΙΚυ, πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις και το Πανεπιστήμιο Νότιας Καλιφόρνιας, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος LinkSCEEM-2 και έχει ιδιαίτερη σημασία για τη μελέτη και την προστασία της Κυπριακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Το Ινστιτούτο Κύπρου είναι ένα από τα πέντε ιδρύματα παγκοσμίως που έχουν αυτή την δυνατότητα, καθιστώντας έτσι την Κύπρο ως τη μοναδική χώρα που διαθέτει αυτή την τεχνολογία, στον ευρύτερο Μεσογειακό χώρο, την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και την Μέση Ανατολή.
Ερευνητές του Ινστιτούτου Κύπρου εκπαιδεύτηκαν από Αμερικανούς συναδέλφους τους στην εξειδικευμένη χρήση και την ανάπτυξη των εφαρμογών της τεχνολογίας RTI, που έχει ήδη συμβάλει καταλυτικά στη μελέτη θησαυρών της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως για παράδειγμα το Μηχανισμό των Αντικυθήρων, προϊστορικές τοιχογραφίες, επιγραφές από την Περσέπολη και τα ανάγλυφα της Βαβυλώνας.
Οι συγκεκριμένες τεχνολογικές εφαρμογές εμπλουτίζουν περαιτέρω τις αναπτυσσόμενες δυνατότητες του κινητού ερευνητικού εργαστηρίου αρχαιολογίας (STAR-LAB) του Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία (ΕΚΕΤΑ) του ΙΚυ, μια εξίσου μοναδική για την Κύπρο ερευνητική υποδομή.
Το Ινστιτούτο Κύπρου θα συνεργαστεί με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, τα Κυπριακά Μουσεία και τους πολιτιστικούς φορείς για τη συστηματική καταγραφή σειράς αντικειμένων και έργων τέχνης με στόχο την έρευνα, την ανάδειξη αλλά και την προστασία τους. Η αξιοποίηση του ψηφιακού διαδραστικού φωτισμού προσφέρει μεγάλες δυνατότητες για τη λεπτομερή συντήρηση τους και τη λιγότερη δυνατόν φθορά τους.
Οι ψηφιακές φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης RTI, θα αποθηκευθούν σε εξελιγμένες βάσεις πληροφοριών, τις οποίες μπορεί να υποστηρίξει ο νέος υπερ-υπολογιστής υψηλών αποδόσεων του ΙΚυ, Cy-TERA και παράλληλα θα εμπλουτίσουν την παρουσία της Κύπρου στην ψηφιακή βιβλιοθήκη της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς EUROPEANA.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου