Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Ο ουρανός «τρυπώνει» στο γραφείο

Αφού δεν μπορούν να πάνε το γραφείο στην ύπαιθρο, οι ειδικοί Βιομηχανικής Μηχανικής του Ινστιτούτου Φραουνχόφερ (IAO) είπαν να φέρουν την ύπαιθρο στο γραφείο!

Ο λόγος για ένα καταγάλανο… ταβάνι, το οποίο με τη βοήθεια φωτοδιόδων (LED) φέρνει τον ουρανό στους εσωτερικούς χώρους. Το εντυπωσιακό ταβάνι που αποπνέει «ελευθερία» αποτελείται από φωτεινά πλακάκια διαστάσεων 50 x 50 εκ., με καθένα από αυτά να φιλοξενεί περί τις 300 φωτοδιόδους κόκκινου, πράσινου, μπλε και λευκού χρώματος. Τα βασικά αυτά χρώματα επιτρέπουν στο φωτεινό ταβάνι την επιτυχή απόδοση 16 εκατομμυρίων αποχρώσεων και συνεπώς διαφόρων διαβαθμίσεων ηλιοφάνειας ή αντίθετα νεφώσεων.

Στόχος των ειδικών ήταν η ανάπτυξη ενός φωτισμού που να ενισχύει τη συγκέντρωση και την εγρήγορση των εργαζομένων, χωρίς όμως παράλληλα να τους διασπά από την εργασία τους ή να τους κουράζει. Μικρής κλίμακας μελέτη 10 ατόμων έδειξε ότι ο εικονικός ουρανός δημιουργούσε ένα ιδιαίτερα ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, για την ώρα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την εφαρμογή της τεχνολογίας σε συνεδριακούς χώρους. Το κόστος της όμως παραμένει ακόμη απαγορευτικό, καθώς αγγίζει περίπου τα 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου