Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Κυβάκια-«τρανσφόρμερ» από το MIT

Μικροσκοπικά ρομποτάκια, τα οποία συνδυάζονται μεταξύ τους σχηματίζοντας λειτουργικά εργαλεία, ανέπτυξαν οι ερευνητές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ).

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί δημιούργησαν 30 «έξυπνα» κυβάκια με εμβαδόν μόλις ενός εκατοστού και ένα ειδικό λογισμικό για τη λειτουργία τους.

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια στρατιά από υλικά που να μπορούν να πάρουν οποιαδήποτε μορφή επιθυμούμε» εξηγεί ο ερευνητής Κάιλ Γκίπλιν. «Αν, δηλαδή, βρισκόμαστε απομονωμένοι κάπου και χρειαζόμαστε ένα συγκεκριμένο εργαλείο, θα μπορούμε να το έχουμε χάρη στους μικροσκοπικούς αυτούς κύβους».

Το μυστικό, αποκαλύπτουν οι ερευνητές, κρύβεται στους ενσωματωμένους ηλεκτρομαγνήτες που διαθέτουν οι κύβοι και τους επιτρέπουν να κολλούν μεταξύ τους. Η δυνατότητα αυτή μπορεί να ενεργοποιηθεί και να απενεργοποιηθεί. Επιπλέον, το κάθε κυβάκι φιλοξενεί έναν μικροεπεξεργαστή προκειμένου να ελέγχει ποιος μαγνήτης παραμένει ενεργός και πότε. Για την ώρα, ο κάθε επεξεργαστής δέχεται κώδικα προγραμματισμού μόλις 32 Kb, ενώ η μνήμη εργασίας του δεν ξεπερνά τα 2 Kb.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου