Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Στο φως το αρχαιότερο αστρονομικό ημερολόγιο των Μάγιας

Το αρχαιότερο αστρονομικό ημερολόγιο των Μάγιας βρέθηκε σε κτίριο στη Γουατεμάλα, το οποίο εκτιμάται ότι ήταν ναός. Τα ανάγλυφα αυτά χρονολογούνται από τον 9ο αιώνα και εντοπίστηκαν κατά την ανασκαφή ενός σπιτιού στον αρχαιολογικό χώρο του Σουλτούν.


Πρόκειται για ένα τελετουργικό ημερολόγιο των 260 ημερών, ένα ηλιακό ημερολόγιο 365 ημερών, τον κύκλο της Αφροδίτης, διάρκειας 584 ημερών και τον κύκλο του Άρη, διάρκειας 780 ημερών.


Άλλα ημερολόγια παρακολουθούν τις φάσεις της Σελήνης. Εκτός όμως τους υπολογισμούς , τους σεληνιακούς κύκλους και άλλους πλανήτες στους τοίχους βρέθηκαν επίσης έργα που απεικονίζουν αντρικές μορφές.


Το σπίτι όπου εντοπίστηκαν σκαλισμένα τα ημερολόγια ανήκε σε κάποιο εξέχον πρόσωπο, αλλά όχι σε μέλος βασιλικής γενιάς, κάτι το οποίο, σύμφωνα με τους ειδικούς, σημαίνει ότι οι αστρονομικές γνώσεις δεν ήταν προνόμιο των λίγων, αλλά κυκλοφορούσαν ελεύθερα στην κοινωνία του συγκεκριμένου μεσοαμερικανικού πολιτισμού.


Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Στιούαρτ, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Τέξας, ο οποίος τα αποκρυπτογράφησε, τα ανάγλυφα αποτελούν τις πρώτες επιτείχιες επιγραφές που ανακαλύπτονται μέσα σε κατοικία και αποκαλύπτουν μια «παράδοση» που είχε προηγηθεί των μεταγενέστερων κωδίκων στους οποίους αναφερόμαστε σήμερα ως «αρχεία» των Μάγια.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου