Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Θεραπεία με βλαστοκύτταρα για την αντιμετώπιση καρδιακών παθήσεων

Επιστήμονες υποστηρίζουν πως κατάφεραν να μετατρέψουν στο εργαστήριο κύτταρα δικών τους ασθενών σε υγιή καρδιακά μυικά κύτταρα. Σύμφωνα με δηλώσεις τους, ελπίζουν ότι αυτή η θεραπεία με βλαστοκύτταρα θα μπορούσε να είναι χρήσιμη στη θεραπεία ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια.



Δεδομένου ότι τα μεταμοσχευμένα κύτταρα προέρχονται από ένα μεμονωμένο ασθενή αυτό θα μπορούσε να αποτρέψει το πρόβλημα της απόρριψης των ιστών, ανέφεραν στο European Heart Journal.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, πρώιμες δοκιμές σε ζώα αποδείχθηκαν πολλά υποσχόμενες, αλλά η πειραματική θεραπεία απέχει πολύ από την εφαρμογή της σε ανθρώπους.

Οι ειδικοί χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο βλαστοκύτταρα για τη θεραπεία μιας ποικιλίας καρδιακών προβλημάτων και άλλων παθήσεων, όπως ο διαβήτης, η νόσος Πάρκινσον ή το Αλτσχάιμερ.

Τα βλαστοκύτταρα είναι σημαντικά, επειδή έχουν τη δυνατότητα να μετατρέπονται σε διαφορετικά είδη κυττάρων, και οι επιστήμονες εργάζονται για την ανάπτυξη τρόπων ώστε να τα χρησιμοποιήσουν για την επιδιόρθωση ή αναγέννηση κατεστραμμένων οργάνων ή ιστών.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου