Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Πρωτότυπο κάμερας με ανάλυση 50 Gigapixel!

Αμερικανοί μηχανικοί του Πανεπιστημίου Duke της Βόρειας Καρολίνα, παρουσίασαν ένα πρωτότυπο που μπορεί να φωτογραφίσει με ανάλυση έως 50 Gigapixel, συνδυάζοντας 98 κάμερες, σε μία ογκώδη, είναι αλήθεια, συσκευή. Το πρωτότυπο που ονομάστηκε AWARE2, μπορεί να φωτογραφίσει με απίστευτη λεπτομέρεια, όπως σημείωσαν οι δημιουργοί του.

Στην πράξη, κάθε κάμερα φωτογραφίζει μία συγκεκριμένη περιοχή του "κάδρου" που βλέπει η μηχανή και κατόπιν, μέσω ειδικής επεξεργασίας, γίνεται σύνθεση των 98 φωτογραφιών σε μία, υπερυψηλής ανάλυσης.

Η μηχανή που αναπτύχθηκε σε συνεργασία και των Πανεπιστημίων της Αριζόνα και της Καλιφόρνια, καταρχήν θα χρησιμοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα - που αλλού; - σε στρατιωτικές εφαρμογές, αφού και η χρηματοδότηση του project, έτσι κι αλλιώς, προέρχεται από τα αμυντικά ερευνητικά κονδύλια.

Το σχήμα της AWARE2 είναι τετράγωνο, με διαστάσεις περίπου 80x80 εκατοστά και βάθος 50 εκατοστά του μέτρου.

Τα σημερινά μοντέλα φωτογραφικών μηχανών, φτάνουν σε αναλύσεις μέχρι 40 Megapixel. Οι ερευνητές πιστεύουν πως τα επόμενα 5 χρόνια, λόγω του ότι τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα των καμερών συρρικνώνονται, μοντέλα με ανάλυση Gigapixel θα διατεθούν μαζικά στους καταναλωτές .

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου