Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Βρέθηκε το μεγαλύτερο όφελος του σεξ


Έχετε αναρωτηθεί ποτέ για πιο λόγο η φύση δεν επέλεξε να αναπαράγονται όλα τα είδη σαν τις αμοιβάδες δηλαδή με διαίρεση και αποφάσισε ότι πρέπει να αναπαράγονται με την επαφή; Οι επιστήμονες από καιρό υποψιάζονταν τους λόγους...

Βιολόγοι από το πανεπιστήμιο του Michigan ανακάλυψαν έναν καλό λόγο : η αναπαραγωγή μέσω του σεξ ενισχύει την ικανότητα του οργανισμού να προσαρμόζεται στο περιβάλλον και να είναι ανθεκτικότερος και πιο οχυρωμένος απέναντι στις παθήσεις.

Το νυχτολούλουδο αποκαλύπτει τα οφέλη του σεξ
Οι ειδικοί προτού καταλήξουν στα παραπάνω συμπεράσματα μελέτησαν 32 είδη νυχτολούλουδων ανάμεσα στα οποία υπήρχαν κάποια σπάνια είδη που αναπαράγονταν χωρίς να έρθουν σε επαφή με γενετικό υλικό αντιγράφοντας τον εαυτό τους, όπως περίπου οι αμοιβάδες. Οι ειδικοί συγκρίνοντας τα είδη που αναπαράγονταν με αυτόν τον τρόπο με τα υπόλοιπα είδη νυχτολούλουδων διαπίστωσαν ότι τα είδη που αναπαράγονταν με εγγενή πολλαπλασιασμό (δηλ. αναπαραγωγή με σπόρο) διαθέτουν μεγαλύτερη προσαρμοστική εξέλιξη και είναι πιο ανθεκτικά.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η σεξουαλική αναπαραγωγή βοηθάει με δύο τρόπους: βοηθάει στην αποφυγή των επικίνδυνων μεταλλάξεων των γονιδίων και επιπλέον η μεταφορά γενετικού υλικού από γενιά σε γενιά αυξάνει τις πιθανότητες οι νέοι γενετικοί συνδυασμοί που θα προκύψουν να δημιουργήσουν απογόνους που θα προσαρμόζονται καλύτερα στο περιβάλλον.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου