Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Επιτυχής αφαίρεση όγκου από έμβρυο κατά τη διάρκεια της κύησης

Χειρουργική ομάδα του Νοσοκομείου «Jackson Memorial» στην Φλόριντα ανακοίνωσε ότι αφαίρεσε επιτυχώς έναν όγκο από την στοματική κοιλότητα ενός εμβρύου, σε μια επέμβαση που διενεργήθηκε για πρώτη φορά παγκοσμίως.

Το στοματικό τεράτωμα προεξείχε της στοματικής κοιλότητας του εμβρύου (Πηγή φωτό: American Journal of Obstetrics & Gynecology)
Το στοματικό τεράτωμα προεξείχε της στοματικής κοιλότητας του εμβρύου

Λεπτομέρειες της επέμβαση ανακοινώθηκαν σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου American Journal of Obstetrics & Gynecology.

Μετά από έλεγχο ρουτίνας κατά την 17η εβδομάδα κυοφορίας η Τάμμι Γκονζάλες ενημερώθηκε από τον θεράποντα γυναικολόγο της ότι «μια φουσκάλα προεξείχε της στοματικής κοιλότητας του κυοφορούμενου εμβρύου».

Ο περαιτέρω έλεγχο έδειξε ότι επρόκειτο για ένα στοματικό τεράτωμα, που μείωνε τις πιθανότητες του εμβρύου να επιβιώσει. Τελικά, μετά από την επιτυχή χειρουργική αφαίρεση του όγκου, η μικρή Λέινα τελικά γεννήθηκε πέντε μήνες αργότερα.

Οι γιατροί εξηγούν ότι ο συγκεκριμένος όγκος είναι πολύ σπάνιος και μόνο μια φορά στα 20 χρόνια έχουν αντιμετωπίσει ανάλογο περιστατικό.

Κατά τη διάρκεια της χειρουργική διαδικασίας, η έγκυος είχε υποβληθεί σε τοπική αναισθησία, αφού έπρεπε μια λεπτή βελόνη να εισαχθεί στον αμνιακό σάκο που περιβάλλει το έμβρυο. Με τη βοήθεια ιατρικού λέιζερ, όγκος τελικά αποκόπηκε από τα χείλη του εμβρύου. Η επέμβαση διήρκεσε περίπου μια ώρα.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι γιατροί παρουσία της ασθενούς, η Τάμμι Γκονζάλες εξήγησε ότι «όταν τελικά αφαίρεσαν τον όγκο, αισθάνθηκα σα να έφευγε ένα μεγάλο βάρος από πάνω μου, ενώ μπορούσα πλέον να δω στο μόνιτορ καθαρά το πρόσωπο της κόρης μου.»

«Πρόκειται για την πρώτη στο είδος της επέμβαση, παγκοσμίως, εξ όσων γνωρίζουμε. Μέχρι σήμερα δεν είχε καταστεί εφικτή η αφαίρεση στοματικού τερατώματος, σε έμβρυο», υπογράμμισαν οι γιατροί του αμερικανικού νοσοκομείου.

Η Λέινα Μικαέλλα Γκονζάλες, γεννήθηκε τελικά στις 20 Οκτωβρίου 2010, με βάρος 3.6 κιλά και σήμερα είναι ένα υγιές κοριτσάκι 20 μηνών. Η μόνη σωματική ένδειξη για την περιπέτεια υγείας που πέρασε είναι ένα μικροσκοπικό σημάδι στα χείλη της.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου