Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Επιστήμονες δημιουργούν σύστημα πληκτρολόγησης με τη σκέψη και όχι με τα δάχτυλα

Έχεις κουραστεί να χτυπάς διαρκώς το πληκτρολόγιο, έχεις δει τόσα επεισόδια Fringe και άλλων σειρών επιστημονικής φαντασίας και δεν ανέχεσαι πλέον να χρησιμοποιείς αυτόν τον τόσο παλιομοδίτικο τρόπο εισαγωγής κειμένου. Η επιστήμη σου δίνει τη λύση, επιτρέποντάς σου να χρησιμοποιείς αποκλειστικά και μόνο τη σκέψη σου: Το «Σκέφτομαι και γράφω» στην πιο προχωρημένη του εκδοχή!

Το σύστημα διαβάζει τη σκέψη οποιουδήποτε και γράφει γράμμα – γράμμα όλα όσα περνάνε από το μυαλό σου. Όλα γίνονται αυτόματα και σε πραγματικό χρόνο, για πρώτη φορά στην ιστορία των επιστημών. Για να γίνει αυτό εφικτό χρησιμοποιείται η τεχνολογία functional magnetic resonance imaging (fMRI), η οποία αναλαμβάνει να αναλύσει τις αιμοδυναμικές αποκρίσεις στον εγκέφαλο, οι οποίες προκαλούνται από τις εγκεφαλικές απεικονίσεις των γραμμάτων, σε συνδυαστική χρήση με τους κατάλληλους αλγόριθμους από τον υπολογιστή (για φαντάσου, αυτός είναι ο πιο απλός τρόπος που βρήκα για να το εξηγήσω, lol!).

Ειδικά σήματα αντιστοιχούν σε κάθε ένα γράμμα και μόλις ο υπολογιστής είναι έτοιμος για λειτουργία, ο χρήστης μπορεί να αρχίσει να …σκέφτεται και να πληκτρολογεί. Βρε, μπας και ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να λέμε «πληκτρολόγηση» και να λέμε πλέον «σκεφτολόγηση;». Πάντως, η μέθοδος δεν έχει την ταχύτητα της κλασικής μεθόδου εισαγωγής κειμένου, αλλά παραμένει εντυπωσιακό βήμα προς τα εμπρός.


Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου