Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Οι υδροναύτες του… Διαστήματος

Προσομοίωση αποστολής σε αστεροειδή σε υποθαλάσσια βάση
Οι υδροναύτες του… Διαστήματος
Σε βάθος 20 μέτρων κάτω από τη θάλασσα γίνεται... διαστημική εκπαίδευση

Σε μια υποθαλάσσια βάση έξω από τις ακτές τις Φλόριδας ομάδα αστροναυτών εκπαιδεύεται για μια μελλοντική αποστολή σε αστεροειδή. Η εκπαίδευση γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος NEEMO της NASA στο οποίο εκπαιδεύονται αστροναύτες για διάφορες αποστολές στο Διάστημα.
Οι συνθήκες κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας προσομοιάζουν με εκείνες που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι αστροναύτες στο Διάστημα. Για αυτό και η υποθαλάσσια βάση θεωρείται ιδανικό περιβάλλον για εκπαίδευση. Μάλιστα οι συμμετέχοντες σε αυτές τις προσομοιώσεις έχουν ονομαστεί… υδροναύτες.

Η βάση
Η NASA δημιούργησε μια βάση, ένα εργαστήριο για την ακρίβεια, σε βάθος 20 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας,  περίπου 6 χιλιόμετρα έξω από τις ακτές της Φλόριδας. Η παραμονή και η συνεχής δραστηριότητα κάτω από το νερό αποτελεί σύμφωνα με τους ειδικούς την καλύτερη δυνατή προπόνηση για αστροναύτες που θα πρέπει είτε να βγουν στο διαστημικό κενό και να κάνουν εκεί εργασίες είτε να κινηθούν στην επιφάνεια ενός άλλου πλανήτη.

Η αποστολή
Τα στελέχη της NASA εκτιμούν ότι μια επανδρωμένη αποστολή σε έναν αστεροειδή μπορεί να πραγματοποιηθεί τη δεκαετία του 2020. Ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έχει μάλιστα θέσει ως στόχο να πατήσει ανθρώπινο πόδι σε αστεροειδή το αργότερο μέχρι το 2025.
Ετσι η NASA προχώρησε στην προσομοίωση της αποστολής στην υποθαλάσσια βάση. Η προσομοίωση είναι χωρισμένη σε τρία στάδια. Στο πώς οι αστροναύτες θα φθάσουν την επιφάνεια του αστεροειδή, στο πώς θα κινηθούν εκεί και στο πώς θα συλλέξουν δείγματα με τον αποτελεσματικότερο και ασφαλέστερο τρόπο.

Οι αστροναύτες εκπαιδεύονται στον πυθμένα της θάλλασας για το πώς θα κινηθούν και θα ενεργήσουν πάνω σε ένα αστεροειδή

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου