Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Αυτοκίνητο που θα λειτουργεί με αέρα


Από την Ινδία θα ξεκινήσει η παραγωγή του αυτοκινήτου CityCAT με τον επαναστατικό κινητήρα που λειτουργεί με αέρα, ο οποίος αναπτύχθηκε από τη γαλλική εταιρεία MDI και έχει ενδεικτική κατανάλωση λιγότερο από ένα Ευρώ ανά 100Km. Η παραγωγή του εμπορικά διαθέσιμου αυτοκινήτου θα γίνει από την Tata Motors, τη μεγαλύτερη Ινδική αυτοκινητοβιομηχανία, και, σύμφωνα με τις προβλέψεις, περίπου 6000 τέτοια αμάξια θα βγουν στους δρόμους της Ινδίας το καλοκαίρι του 2008.

Σε αντίθεση με τα συμβατικά αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης, το CityCAT χρησιμοποιεί πεπιεσμένο αέρα για την κίνηση των εμβόλων του κινητήρα.

Η απουσία καύσης οδηγεί από τη μια σε απουσία καυσαερίων και από την άλλη σε μείωση του βάρους του οχήματος αφού η απουσία υψηλών θερμοκρασιών επιτρέπει την κατασκευή του κινητήρα από αλουμίνιο. Το αμάξι είναι εφοδιασμένο με φιάλες πεπιεσμένου αέρα συνολικής χωρητικότητας 340 λίτρων.

Η αναγόμωσή τους μπορεί να γίνει είτε σε σταθμούς βενζίνης σε 3min όπου απαιτείται συμπιεστής υψηλής πίεσης ή απλά «βάζοντας το αμάξι στην πρίζα» σε χρόνο περίπου 4 ωρών. Το κόστος της κάθε αναγόμωσης υπολογίζεται περίπου σε 2US$, ενώ η αυτονομία του φθάνει τα 200Km με μέγιστη ταχύτητα τα 110Km/h. To κόστος του CityCAT αναμένεται να είναι μικρότερο από 15000 US$.

Διαφορετικό είναι επίσης και το επιχειρηματικό σχέδιο της σχεδιάστριας εταιρίας MDΙ από τις κλασικές αυτοκινητοβιομηχανίες. H MDI πουλάει άδειες παραγωγής ανά χώρα, ενώ η ίδια διατηρεί το αναπτυξιακό τμήμα του αυτοκινήτου προσπαθώντας να βελτιώσει τον κινητήρα του.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου