Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Ο Ποπάι δικαιώνεται, το σπανάκι όντως δυναμώνει τους μυς


Ο Ποπάι, ο διάσημος ήρωας των καρτούν, φαίνεται ότι ήξερε τι έκανε κι έτρωγε μανιωδώς σπανάκι για να μεγαλώσουν οι μύες του, καθώς μία νέα σουηδική επιστημονική έρευνα επιβεβαίωσε ότι αυτό ακριβώς συμβαίνει.
Οι ερευνητές του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, που δημοσιεύουν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό φυσιολογίας Journal of Physiology, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, έκαναν πειράματα με ποντίκια, τα οποία διατρέφονταν με νιτρικά άλατα (βασικό συστατικό του σπανακιού κι ορισμένων άλλων λαχανικών), τα οποία ήταν διαλυμένα στο νερό που έπιναν επί μία εβδομάδα.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τα εν λόγω πειραματόζωα μέσα μόνο εβδομάδα ανέπτυξαν ισχυρότερους μυς σε σχέση με μία δεύτερη ομάδα ποντικιών που, για λόγους σύγκρισης, δεν κατανάλωναν νιτρικά άλατα.
Η ποσότητα νιτρικών αλάτων που δόθηκε στα πειραματόζωα ήταν ισοδύναμη με την κατανάλωση περίπου 200 - 250 γραμμαρίων σπανακιού την ημέρα από ένα άνθρωπο, άρα σχεδόν μία μερίδα. Οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι η μυϊκή βελτίωση δεν αφορά τόσο τις ομάδες μυών που χρησιμοποιούνται για μέτρια άσκηση κι αντοχή, όσο αυτές που εμπλέκονται στη δύναμη και τις πιο έντονες ασκήσεις.
Όσον αφορά τον εμπλεκόμενο βιολογικό μηχανισμό, σύμφωνα με τους ερευνητές, τα νιτρικά άλατα αυξάνουν την ποσότητα δύο πρωτεϊνών που υπάρχουν εκ φύσεως στους μυς και οι οποίες χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση και απελευθέρωση ασβεστίου, ενός χημικού στοιχείου που είναι ζωτικό για τη σύσπαση των μυών.
Όσο αυξάνουν οι εν λόγω πρωτεΐνες, τόσο περισσότερο ασβέστιο απελευθερώνεται μέσα στους μυς και, κατά συνέπεια, αυτοί μπορούν να συσπαστούν πιο έντονα, γεγονός που προσφέρει μεγαλύτερη δύναμη για την άρση βαρών ή το σπριντ σ' ένα αγώνα ταχύτητας. Παράλληλα, όμως αυξάνει και η μυϊκή αντοχή, γιατί όταν οι μύες είναι ισχυρότεροι, δεν χρειάζεται να συσπώνται με την ίδια συχνότητα και άρα κουράζονται λιγότερο.
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι το σπανάκι και τα άλλα λαχανικά που περιέχουν νιτρικά άλατα, μπορεί να είναι ωφέλιμα όχι μόνο σε όσους αθλούνται ή γυμνάζονται εντατικά, αλλά σε κάθε άνθρωπο που έχει μυϊκή αδυναμία, πάσχει από μυϊκές ασθένειες ή από μυϊκή εξασθένηση λόγω γήρατος. Σύντομα, οι ερευνητές θα αρχίσουν ανάλογες έρευνες και σε ανθρώπους.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου