Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Ακουμπώντας τους ουρανούς. Οι καλύτεροι ουρανοξύστες

absolute_towes2
- Absolute Towers, Καναδάς -

Οι ουρανοξύστες αποτελούν τον αρχιτεκτονικό τύπο – κατόρθωμα για τον σύγχρονο ανθρώπο, και ενίοτε σημεία αναφοράς και αισθητικής αναβάθμισης ενός τόπου. Οι ουρανοξύστες βρίσκονται σε κάθε μέρια του πλανήτη με τις κορυφές τους να αγγίζουν σχεδόν ουρανό, προσφέροντας φουτουριστικό τόνο σε κάθε πόλη. Μόνο το 2011 σημειώθηκε Ρεκόρ-Γκίνες στις κατασκευές ουρανοξυστών με ύψος που ξεπερνούσε τα 200 μέτρα.
Από τον Καναδά, το Κατάρ, την Αυστραλία μέχρι και την Ιταλία 'ψηλώσαν' μερικά από αυτά τα κτήρια υπερ-παραγωγή κατά τη διάρκεια του 2012, και απέσπασαν ειδική μνεία από το Συμβούλιο Υψηλών Κτηρίων και Αστικών Δομών (CTBUH).
absolute_towers
- Absolute Towers -

Συγκεκριμένα, οι Απόλυτοι Πύργοι στη Μισισάουγκα του Καναδά (Absolute Towers), η πρόταση για το 1 Bligh Street, στο Σίδνει της Αυστραλίας, του Palazzo Lombardia στο Μιλάνο της Ιταλίας, και οι πύργοι Doha/BurjQatar, της Μέσης Ανατολής. Παράλληλα, οι Al Bahar Towers στο Ντουμπάι, κέρδισε το πρώτο βραβείο καινοτόμου design.
bligh_street
-1 Bligh Street, Σίδνει-

Βέβαια ο μεγαλύτερος νικητής, με άλλα λόγια το καλύτερο και ψηλότερο κτήριο του κόσμου, θα ανακοινωθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο κατά την ενδέκατη ετήσια τελετή του Συμβούλιο Υψηλών Κτηρίων και Αστικών Δομών (CTBUH) στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο του Ιλλινόι των Η.Π.Α.
palazzo_lombardia
-Palazzo Lombardia, Μιλάνο-

Για τη διαδικασία επιλογής, ένα εξιδικευμένο πάνελ ανθρώπων, αποτελούμενο από υψηλά στελέχη από το χώρο της βιομηχανίας, θεωρούν ποιά από τα συμμετέχοντα έργα συνέβαλαν περισσότερο όχι μόνο σε δομική πρόοδο αλλά και στη προστασία του αστικού περιβάλλοντος, καθώς και στην επίτευξη βιωσιμότητας σε ένα ευρύτερο επίπεδο.
doha_tower
-Doha Tower -

Συνολικά, το CTBUH έλαβε 78 αιτήσεις με την πλειοψηφία των συμμετεχόντων να προέρχονται από την Ασία και την Μέση Ανατολή, αφού η κρίση άγγιξε τελικά και τους ουρανοξυστες, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί ένας μεγάλος αριθμός αρχικών συμμετοχών από την Αμερική.
Al_Bahar
-Al Bahar-

Νικητές και φιναλιστ θα καταχωρηθούν σε ειδικό βιβλίο από το CTBUH, το οποίο θα εκδοθεί σε συνεργασία με ένα παγκόσμιο οργανισμό εκδόσεων και έτσι θα βρίσκεται σε παγκόσμια διάθεση για όσους επιθυμούν να ξεφυλίσσουν μερικές από τις κορυφές των εν λόγω ουρανοξυστών αποφεύγοντας τον ίλιγγο.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου