Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Η αστείρευτη ενέργεια των κυμάτων

 
Μια νέα μέθοδο για να προβλέπουν την ενέργεια που «κουβαλούν» τα κύματα ανέπτυξαν ειδικοί από τα πανεπιστήμια του Εξετερ, στη Βρετανία, και του Τελ Αβίβ, στο Ισραήλ. Οπως αναφέρουν με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Renewable Energy», με τον τρόπο αυτόν θα μπορούν ακόμη και να διπλασιάσουν την παραγόμενη ενέργεια από τους ωκεανούς.
Συγκεκριμένα, μαθηματικοί και μηχανικοί ένωσαν τις δυνάμεις τους και ανέπτυξαν έναν τρόπο ακριβούς πρόβλεψης της ενέργειας του κάθε κύματος με τη βοήθεια πλωτών συσκευών.
Παρά το γεγονός ότι η εκμετάλλευση της «δύναμης» της θάλασσας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκεται ακόμη σε αρκετά πρώιμο στάδιο, συγκριτικά με την ηλιακή και την αιολική ενέργεια, οι ερευνητές πιστεύουν ότι πρόκειται για μια ενεργειακή πηγή-«θησαυρό».
«Η παραγωγή ενέργειας από τη δύναμη των κυμάτων συνοδεύεται από σημαντικά οφέλη, ωστόσο η εξέλιξη της απαιτούμενης τεχνολογίας έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα μεγάλη πρόκληση» εκτιμά ο δρ Γκουάνγκ Λι, κύριος συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Εξετερ. «Τα αποτελέσματα της μελέτης μας μπορούν να οδηγήσουν σε τεράστια πρόοδο ως προς τη διαδικασία παραγωγής ενέργειας μέσω των θαλασσών».

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου