Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Ρομπότ με… τρόπους!

Ενα «savoir vivre» ειδικά σχεδιασμένο για… ρομπότ σκέφτηκε να αναπτύξει η ερευνήτρια Λέιλα Τακαγιάμα από το αμερικανικό εργαστήριο Ρομποτικής Willow Garage.
Στόχος της ειδικού είναι η «διδασκαλία» καλών τρόπων στα androids, ώστε η συμπεριφορά τους να συμβαδίζει ακόμη περισσότερο με εκείνη των ανθρώπων. Μερικά από τα βασικά «μαθήματα» που δημιούργησε η ίδια έχουν να κάνουν με την παραχώρηση του διαδρόμου ή του κεντρικού χώρου του ασανσέρ από πλευράς του ρομπότ σε κάποιον που πλησιάζει.
Με τα ρομπότ να μπαίνουν ολοένα περισσότερο στη ζωή μας - από ρομποτικούς βοηθούς σε νοσοκομεία ως και ρομποτικά παιχνίδια - η ειδικός πιστεύει ότι η υψηλή τους νοημοσύνη είναι απαραίτητο να συνοδεύεται και από καλούς τρόπους.
Στον αγώνα για τον ρομποτικό… εκπολιτισμό μαζί με τους ειδικούς έχουν ριχτεί και σχεδιαστές της Pixar Animation Studios και ανθρωπολόγοι για ένα ακόμη πιο ρεαλιστικό αποτέλεσμα.
«Για εμάς τους ανθρώπους η μεταφορά ενός μπολ καυτής σούπας με προσοχή θεωρείται δεδομένη. Για να το "αντιληφθεί" αυτό όμως ένα ρομπότ χρειάζεται πολύ μεγάλη ερευνητική προσπάθεια, καθώς διαθέτει μηδενική κοινή λογική» εξηγεί χαρακτηριστικά η Τακαγιάμα.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου