Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

«Μουσικός» σαρωτής

Μοιάζει με χοντρό, τετράγωνο στυλό. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για το Gocen, μια συσκευή ικανή να σαρώνει και να αναπαράγει χειρόγραφες μουσικές παρτιτούρες.
Πρόκειται για μια καινοτόμο συσκευή που μπορεί να «διαβάζει» χειρόγραφες συνθέσεις σε πεντάγραμμο και στη συνέχεια να τις αναπαράγει. Η λογική που ακολουθεί είναι απλή: η συσκευή περνάει πάνω από τις νότες λαμβάνοντας εικόνα την οποία στέλνει σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Εκεί, η εικόνα αναλύεται με τη βοήθεια ενός λογισμικού που ανέπτυξαν οι επινοητές του Gocen και ερευνητές του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου του Τόκιο. Μετά την ταχύτατη ανάλυση των δεδομένων, το προηγμένο μουσικό σύστημα αναπαράγει αυτό που μόλις ανέγνωσε.
Στόχος των ειδικών ήταν η δημιουργία ενός ηλεκτρονικού «εργαλείου» που θα μπορούσε να απλοποιήσει τη διαδικασία της εκμάθησης μουσικής.
Ο «μουσικός» σαρωτής αναμένεται να παρουσιαστεί στο ετήσιο συνέδριο ηλεκτρονικής γραφιστικής SIGGRAPH 2012 που θα πραγματοποιηθεί από τις 5 ως τις 9 Αυγούστου στο Λος Αντζελες των ΗΠΑ. 
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου