Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Αντιμετωπίζοντας τη βροχή: «Σε γενικές γραμμές τρέξε όσο πιο γρήγορα μπορείς»

Με τι ταχύτητα θα πρέπει να κινηθούμε κατά τη διάρκεια βροχής για να βραχούμε λιγότερο; Το εν λόγω ερώτημα τίθεται αρκετές φορές σε συζητήσεις της παρέας, ωστόσο απασχολεί και την επιστημονική κοινότητα.


Ποια είναι τελικά η βέλτιστη ταχύτητα; Την απάντηση δίνει ο Franco Bocci με μελέτη που δημοσιεύεται στο European Journal of Physics. Ο Bocci υποστηρίζει πως το πόσο βρεγμένος θα βγει κάποιος εξαρτάται από την κατεύθυνση του ατόμου αλλά και ανάστημά του.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η γενική απάντηση είναι πως όσο γρηγορότερα τρέχεις, τόσο λιγότερο θα βραχείς, ωστόσο το αποτέλεσμα αλλάζει ανάλογα με την κατεύθυνση του ανέμου και το μέγεθος του ατόμου.

Ο καθηγητής Franco Bocci, σύμφωνα με το BBC, δεν είναι ο πρώτος που επιχειρεί να δώσει απάντηση στο εν λόγω ερώτημα, που είναι περισσότερο περίπλοκο από ό,τι αρχικά φαίνεται.

Στη δεκαετία του ’70, μία σειρά από μελέτες είχαν εκδοθεί σε μαθηματικά περιοδικά. Στη συνέχεια το 1987 ένας ακόμα Ιταλός ερευνητής υποστήριξε πως η επιλογή τακτικής δεν αλλάζει το αποτέλεσμα ουσιαστικά, ενώ το 2011 ένας εμπειρογνώμονας και ένας φυσικός ανέφεραν πως υπάρχει βέλτιστη ταχύτητα και πως σημασία έχει και η κατεύθυνση του ανέμου.

«Στο παρελθόν υπήρχε μία απλή απάντηση, ωστόσο παρατήρησα πως το πρόβλημα είναι περισσότερο περίπλοκο», δήλωσε ο Franco Bocci στο BBC.

Αυτό που περιπλέκει το ζήτημα, όπως σημειώνει ο Franco Bocci, είναι το μέγεθος του ατόμου. Το πόσο θα βραχεί κάποιος εξαρτάται από «το ύψος και το πλάτος του ατόμου καθώς και από την κατεύθυνση του ανέμου και μέγεθος των σταγόνων της βροχής».

«Ας πούμε ότι σε γενικές γραμμές το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να τρέξεις όσο πιο γρήγορα μπορείς. Όχι πάντα, αλλά δε γενικές γραμμές. Αν το άτομο είναι λεπτό τότε είναι περισσότερο πιθανό να υπάρχει βέλτιστη ταχύτητα, αλλιώς το καλύτερο που έχει να κάνεις είναι τρέξεις γρήγορα», δήλωσε ο Franco Bocci, σημειώνοντας πως μεταξύ άλλων θα πρέπει να υπολογίζεται το συνημίτονο της γωνίας που σχηματίζεται μεταξύ της κατεύθυνσής του ατόμου και της κατεύθυνσης του ανέμου.

Η κατεύθυνση του ανέμου έχει σημαντικό ρόλο. Σύμφωνα με τον Franco Bocci σε περίπτωση που ο άνεμος χτυπάει από πίσω το άτομο, τότε η βέλτιστη ταχύτητα είναι η ταχύτητα του ανέμου, αλλιώς το άτομο θα πρέπει να τρέξει όσο πιο γρήγορα μπορεί.

Ο Franco Bocci σημειώνει ότι το πρόβλημα ενδέχεται να γίνει περισσότερο περίπλοκο, όσο εισάγονται νέοι παράγοντες στην εξίσωση. Μπόρα είναι θα περάσει...

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου