Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Σπανιότερες από ό,τι νομίζαμε οι πτεροφάλαινες της Μεσογείου

Τουρίστες από τον Ατλαντικό

Η πτεροφάλαινα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ζώο του κόσμου με μήκος μέχρι 27 μέτρα   
Η πτεροφάλαινα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ζώο του κόσμου με μήκος μέχρι 27 μέτρα

Το δεύτερο μεγαλύτερο ζώο του κόσμου μετά τη γαλάζια φάλαινα υπάρχει μεν και στη Μεσόγειο, ωστόσο ο τοπικός πληθυσμός του είναι σημαντικά μικρότερος από ό,τι είχε εκτιμηθεί. Η ανάλυση υποβρύχιων ηχογραφήσεων υποδεικνύει ότι οι πτεροφάλαινες της δυτικής Μεσογείου είναι απλά επισκέπτες από τον Ατλαντικό.

Η πτεροφάλαινα, Balaenoptera physalus, φτάνει σε μήκος τα 27 μέτρα και σε βάρος τους 74 τόνους. Το μακρόστενο, υδροδυναμικό κήτος τρέφεται με μικροσκοπικά ασπόνδυλα και απαντάται σε όλους τους ωκεανούς του κόσμου, από τους πόλους μέχρι τους τροπικούς.

Προηγούμενη απογραφή έδειχνε ότι το 1991 υπήρχαν περίπου 3.500 πτεροφάλαινες στη Μεσόγειο, κυρίως στα Στενά του Γιβραλτάρ και τη Θάλασσα του Αλμποράν, ανάμεσα στην Ισπανία και το Μαρόκο.

Τώρα, η ανάλυση 20.547 ωρών υποβρύχιων ηχογραφήσεων, στις οποίες ακούγονται τα χαρακτηριστικά τραγούδια των φαλαινών, δείχνει ότι ο πληθυσμός της πτεροφάλαινας στη Μεσόγειο δεν μπορεί να είναι τόσο μεγάλος.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι, εφόσον η απογραφή του 1991 ήταν ακριβής, οι πτεροφάλαινες που εντοπίστηκαν ήταν κάτοικοι του Ατλαντικού που επισκέπτονται τη Μεσόγειο για ένα μικρό χρονικό διάστημα κάθε χρόνο.

Η μελέτη, με επικεφαλής τον Μάνιουελ Καστελότε της αμερικανικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Maritime Mammal Science.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου