Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Τα 12 καλύτερα ξενοδοχεία του 2012

Από εμπορικές αλυσίδες μέχρι boutique ξενοδοχεία, η λίστα με τους τελικούς υποψήφιους για το βραβείο του Ξενοδοχείου της Χρονιάς του World Architecture News (WAN), ήταν μία επιλογή με μεγάλη ποικιλία.
Τα ξενοδοχεία κρίθηκαν με κριτήρια όπως είναι η αυθεντικότητα και η βιωσιμότητα. Ρίξτε μία ματιά στον τελικό συνολικά νικητή, τους τελικούς έξι υποψήφιους, δύο προτεινόμενα ξενοδοχεία και έξι ακόμα από τη μεγάλη μας αρχική λίστα με τα αγαπημένα μας.

1. Hilton Pattaya, Τσόνμπουρι, Ταϊλάνδη
Τα 12 καλύτερα ξενοδοχεία του 2012
Για να αποφύγει τα θορυβώδη παραλιακά μπαρ και club, αυτό το 200ων δωματίων ξενοδοχείο, είναι κουρνιασμένο ψηλά στην κορυφή ενός νέου εμπορικού κέντρου. Και τι αστικό καταφύγιο που είναι!
Από την poolside είσοδο (δεν υπάρχει lobby εδώ με προσωπικό) στο landscaped decking και μία μεγάλη πισίνα, γεμάτη από λαμπερές αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες.


2. Aloft, Λονδίνο, Βρετανία
Τα 12 καλύτερα ξενοδοχεία του 2012
Οι περιορισμοί της περίπλοκης τοποθεσίας έκαναν τον σχεδιασμό ενός γεμάτου από εγκαταστάσεις ξενοδοχείου για το μεγαλύτερο εκθεσιακό κέντρο του Λονδίνου, το ExCel, μία ιδιαίτερα δύσκολη εργασία.
Η σαν φίδι δομή γλιστρά ανάμεσα στα εμπόδια, δίνοντας στους καλεσμένους του ξενοδοχείου εύκολη πρόσβαση μέσω δύο αιθουσών. Επίσης υπάρχουν υδάτινα χαρακτηριστικά, ένα γλυπτό σπιράλ από οξιά και φυσικό φως που χαρίζει ζωή.


3. Jumeirah στους Πύργους Etihad, Άμπου Ντάμπι
Τα 12 καλύτερα ξενοδοχεία του 2012
Μπορεί να μην μπήκε στη λίστα με τους τελικούς υποψήφιους, αλλά αυτοί οι πέντε πύργοι στα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα ξεχωρίζουν από ένα μίλι μακριά και παραπάνω. Η θέα προς τον Αραβικό Κόλπο είναι φανταστική από τα 12 μέτρων ψηλά λόμπι με τον γυάλινο τοίχο και τα περισσότερα από 500 πολυτελή δωμάτια και διαμερίσματα.


4. Dream Downtown Hotel, Νέα Υόρκη, Αμερική
Τα 12 καλύτερα ξενοδοχεία του 2012
Οι αρχιτέκτονες αυτού του φανταστικού ξενοδοχείου σίγουρα πέτυχαν αυτό που ήθελαν. Τέσσερις όροφοι χάθηκαν από το κέντρο του αυθεντικού Union HQ κτιρίου, για να δημιουργήσουν μία “pool terrace” με πάτο από γυαλί, μπαλκόνια και guest rooms που κοιτάζουν νότια.
Το αιθέριο φως που αλλάζει, δημιουργείται από γυάλινες σφαίρες φτιαγμένες από φυσητό γυαλί.


5. The Friend House, Dnepropertrovsk, Ουκρανία
Τα 12 καλύτερα ξενοδοχεία του 2012
Ένα δίκτυο από δωμάτια σε στυλ «cocoon» και πολλές φυσικές, οργανικές λεπτομέρειες, κάνουν αυτό το ενός ορόφου, οικολογικό κτίσμα πολύ προσιτό.
Πολύς πηλός, πέτρα και κοχύλια, καλαμιές και ξύλο αναμειγνύονται με το περιβάλλον, συν ένα περιβόλι με μήλα, εμπνευσμένο από ένα συγκινητικό τοπικό αγροτικό μύθο που προωθεί το μοίρασμα της απλοχεριάς της φύσης.


6. Bella Sky, Κοπεγχάγη, Δανία
Τα 12 καλύτερα ξενοδοχεία του 2012
Ακόμα ένα ξενοδοχείο που λειτουργεί και ως συνεδριακό κέντρο. Το δύσκολο τοπίο και οι περιορισμοί στο ύψος, 76.5, έδωσαν την αφορμή γι” αυτό το πρωτοποριακό design.
Δύο κεκλιμένοι πύργοι δίνουν στα guest rooms ανεμπόδιστη θέα, ενώ το εσωτερικό παντρεύει πρωτότυπο φωτισμό με κλασικό Σκανδιναβικό design όπως του Άρνε Γιάκομπσεν.


7. The Mercer, Χονγκ Κονγκ, Κίνα
Τα 12 καλύτερα ξενοδοχεία του 2012
Το χτίσιμο 25 ορόφων σε μία εξέδρα, μας δίνουν ένα καινούργιο κομψό πύργο στο Χονγκ Κονγκ. Οι εγκαταστάσεις είναι «στριμωγμένες» στη στενή τοποθεσία, περιλαμβάνοντας εστιατόρια, γυμναστήριο και business centers.
Το boutique ξενοδοχείο διαθέτει περιοχή “πισίνας-όασης” και τακτοποιημένα, απλά επιπλωμένα guest rooms, που τα χαρακτηρίζουν οι μαύρες, άσπρες και γκρι ρίγες.


8. Downtown, Mexico City, Μεξικό
Τα 12 καλύτερα ξενοδοχεία του 2012
Το Palacio de los Condes de Miravalle του 17ου αιώνα στο downtown Μέξικο, έχει δεχθεί μία πολύ cool, σύγχρονη περιποίηση. Κόκκινοι τοίχοι από ηφαιστειακή πέτρα και αυθεντικά βασιλικά χαρακτηριστικά είναι το παρασκήνιο σε βιομηχανικού τύπου μεταλλικές σκάλες, «υποβαθμισμένα» guest rooms και μία μαγευτική πανοραμική βεράντα με εστιατόριο και πισίνα.


9. Hilton Windhoek, Windhoek, Ναμίμπια
Τα 12 καλύτερα ξενοδοχεία του 2012
Στην καρδιά της νοτιοδυτικής Αφρικανικής πρωτεύουσας βρίσκεται ένα εντυπωσιακό Hilton που τιμάει και την ψηφιακή εποχή και τη ντόπια κουλτούρα. Μία πανύψηλη είσοδος από γυαλί και ατσάλι οδηγεί σε ένα φωτεινό, λευκό προθάλαμο με γυάλινους δημόσιους χώρους.
Τα πράγματα γίνονται θεατρικά τη νύχτα με ατμοσφαιρικό LED φωτισμό.


10. Sand Castle, Costa Navarino Resort στην Μεσσηνία, Ελλάδα
Τα 12 καλύτερα ξενοδοχεία του 2012
Οι κυματιστοί αμμόλοφοι στο Navarino στην Ελλάδα ενέπνευσαν αυτό το τόσο παιχνιδιάρικο ξενοδοχείο για παιδιά. Οι ικανοί αρχιτέκτονες «συνέλαβαν» τις βασικές κινήσεις των παιδιών ενώ παίζουν με την άμμο, έτσι πολλά γήινα σχήματα μιμούνται τη μίξη, την γλυπτική και το παιχνίδι των παιδιών με τα χέρια.


11. Shoreditch Rooms, Λονδίνο, Βρετανία
Τα 12 καλύτερα ξενοδοχεία του 2012
Αυτό το 26 δωματίων boutique ξενοδοχείο και ημερήσιο σπα για το Shoreditch House Members Club, έχει μία καινούργια «cockney» ιδιορρυθμία ωστόσο παραμένει ριζωμένο ανάμεσα στη ιστορική, «τραχιά» διαμορφωμένη και με τούβλο δουλειά, της γωνίας του δρόμου E1.


12. Innhouse, Κάνμινγκ, Κίνα
Τα 12 καλύτερα ξενοδοχεία του 2012
Τα φτιαγμένα από ξύλινη επένδυση οικολογικά guest house ξεχειλίζουν από βιώσιμη τεχνολογία που τα κάνουν ένα γεμάτο από φως και άνετο μέρος για να χαλαρώσει κανείς.
Τα δωμάτια και τα μπαλκόνια με τα υποστυλώματα φτάνουν στα πράσινα φυλλώματα ενώ ο διακριτικός φωτισμός περνάει μέσα από κάθετα παράθυρα.
Ο κριτής Λούις Ζάπιαϊν είπε πως το κτίσμα, σχεδιασμένο από την The Oval Partnership, «κάλυπτε όλα τα βασικά που αναζητούσαμε: ευρηματικότητα, εμπειρία στην εξυπηρέτηση του πελάτη, σωστή χρήση των υλικών, τον τρόπο που ταιριάζει στο περιβάλλον, και την εικόνα που δίνει για την Κίνα ως μία χώρα που αναδύεται στην ταξιδιωτική αγορά».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου