Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Ομπρέλες στα φανάρια του δρόμου

Πόσες φορές δεν έχουμε πέσει θύματα μιας ξαφνικής νεροποντής περπατώντας στον δρόμο, με αποτέλεσμα να ψάχνουμε αγωνιωδώς για να βρούμε «καταφύγιο» κάτω από κάποια επιφάνεια;
Το σκηνικό αυτό θα μπορούσε να ανήκει στο παρελθόν, χάρη στη Lampbrella, την καινοτόμο επινόηση του ρώσου σχεδιαστή Μικαΐλ Μπελιάεβ. Πρόκειται για λάμπες δρόμων οι οποίες χαμηλά διαθέτουν ενσωματωμένες… ομπρέλες. Στόχος του 27χρονου σχεδιαστή είναι το αυτόματο άνοιγμά τους με τη βοήθεια αισθητήρων, σε περίπτωση καταιγίδας, ώστε να προσφέρουν στους περαστικούς προσωρινή προστασία από το μπουρίνι. Σύμφωνα με τον Μπελιάεβ, η κάθε ομπρέλα θα έχει διάμετρο δύο μέτρων και θα μπορεί να «φιλοξενήσει» 10-12 άτομα.
«Θεώρησα ιδανική την ενσωμάτωση της ομπρέλας στις λάμπες του δρόμου. Ετσι, όταν αρχίζει να βρέχει οι αισθητήρες θα ενεργοποιούν τον ειδικό ηλεκτρικό μηχανισμό, ο οποίος θα ανοίγει αργά την ομπρέλα. Στο τέλος της καταιγίδας, ένας αισθητήρας κίνησης 360 μοιρών θα "βλέπει" αν υπάρχει κάποιος από κάτω. Αν η ομπρέλα παραμείνει άδεια για δύο λεπτά, τότε ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται εκ νέου και η ομπρέλα θα κλείνει» εξηγεί ο ευφάνταστος σχεδιαστής.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου