Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

ΗΠΑ: «Σπρέι ευφορίας» για την αντιμετώπιση των αυτοκτονιών στο στρατό

Την έρευνα για παραγωγή ενός αντικαταθλιπτικού ρινικού σπρέι για τους στρατιώτες που παρουσιάζουν ψυχολογικά προβλήματα χρηματοδοτεί ο στρατός των ΗΠΑ.


Η παραγωγή του αντικαταθλιπτικού ρινικού σπρέι έχει ανατεθεί σε επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής της Indiana με το ερευνητικό κόστος να ανέρχεται, σύμφωνα με το RT στα 3 εκατομμύρια δολάρια.

Η χρήση του στοχεύει στην αποτροπή αυτοκτονιών των στρατιωτών που παρουσιάζουν ψυχολογικά προβλήματα. Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, ο καθηγητής Michael Kubek και η επιστημονική του ομάδα έχουν τρία χρόνια για να διαπιστώσου την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εν λόγω φαρμάκου.

Σύμφωνα με το RT, Η χρηματοδότηση της έρευνας έρχεται ύστερα από το θάνατο 38 στρατιωτών τον Ιούλιο, σε εμπόλεμη ζώνη, που εκτιμάται πως όλες είναι αυτοκτονίες, καταγράφοντας αριθμό ρεκόρ. Μέσα στο 2012 οι στρατιωτικές αρχές έχουν επιβεβαιώσει 66 αυτοκτονίες, ενώ ακόμα 55 περιπτώσεις ερευνώνται.

Όπως αναφέρει το RT το ποσοστό αυτοκτονιών στον στρατό των ΗΠΑ είναι στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ. Τον Ιούνιο, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι φέτος κατά μέσο όρο καταγράφεται περίπου μια αυτοκτονία την ημέρα.

Το ρινικό σπρέι, που περιέχει θυρεοτροπίνη (TRH), θα μπορούσε να περιορίσει τις αυτοκτονίες καθώς έχει ηρεμιστική και αντικαταθλιπτική δράση προκαλώντας ευφορία. Η TRH έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τις τάσεις για αυτοκτονία, την κατάθλιψη και τις ψυχολογικές διαταραχές.

«Είναι γνωστό από το 1970 ότι η TRH έχει αντικαταθλιπτική και ταχεία δράση», ανέφερε ο Michael Kubek στην Daily. «Το βασικό πρόβλημα είναι πως θα χορηγηθεί απευθείας στον εγκέφαλο», πρόσθεσε.

Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα η TRH χορηγείται με ένεση στο νωτιαίο μυελό, καθώς η χορήγησή της ενδοφλέβια ή με χάπια δεν έχει αποτέλεσμα. Η ομάδα του Kubek εκτιμά πως μέσω της ρινικής κοιλότητας η ουσία μπορεί να μεταφερθεί απευθείας στον εγκέφαλο και να είναι αποτελεσματική.

«Αν αυτό ισχύει και είναι ασφαλές τότε η εφαρμογή του νέου φαρμάκου δεν θα χρησιμοποιηθεί μόνο για τους στρατιώτες, αλλά θα μπορούμε να μιλάμε για ένα νέο είδος αντικαταθλιπτικού φαρμάκου», σημείωσε.

Αν αποδειχτεί αποτελεσματικό, το ρινικό σπρέι θα μπορεί να χορηγείται σε συνδυασμό με αντικαταθλιπτικά. «Η φάση μεταξύ χορήγησης και επίδρασης των αντικαταθλιπτικών είναι πολύ κρίσιμη» αναφέρει ο Ken Duckworth, επικεφαλής της «Εθνικής Συμμαχίας για την Ψυχική Υγεία», σημειώνοντας πως «θα μπορούσε παράλληλα να χορηγηθεί το ρινικό σπρέι που θα σταθεροποιεί άμεσα την ψυχολογική διάθεση του ατόμου μέχρι να δράσουν τα αντικαταθλιπτικά».

Σημειώνεται, όπως αναφέρει το RT, πως οι αυτοκτονίες δεν αυξάνονται μόνο στο στρατό αλλά και στις ΗΠΑ, και πλέον αποτελούν την τέταρτη αιτία θανάτου μεταξύ των ηλικιών 18 έως 65 ετών.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου