Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Χαρτί από... LED


Φανταστείτε μια λευκή φωτεινή κουρτίνα ή μια λαμπερή ταπετσαρία να «λούζει» με φως τον χώρο του δωματίου. Οσο μακρινό κι αν ακούγεται κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τον Γκιουλ Αμίν από το Πανεπιστήμιο του Λινσέπινγκ, στη Σουηδία, είναι απόλυτα εφικτό.
Στο πλαίσιο της διδακτορικής διατριβής του, ο νεαρός απέδειξε ότι λευκές φωτοδίοδοι (LED) από οξείδιο του ψευδαργύρου και αγώγιμο πολυμερές υλικό είναι δυνατόν να ενσωματωθούν ή να εκτυπωθούν απευθείας επάνω σε χαρτί.
«Είναι η πρώτη φορά που κάποιος κατάφερε να αναπτύξει μέρη ηλεκτρονικών και φωτονικών ανόργανων ημιαγωγών απευθείας επάνω σε επιφάνεια χαρτιού με τη βοήθεια χημικών μεθόδων» εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης και καθηγητής του Αμίν, δρ Μάγκνους Γουιλάντερ.
Τα ενδιαφέροντα ευρήματα, τα οποία θα μπορούσαν να φέρουν την επανάσταση στον χώρο του φωτισμού εσωτερικών χώρων, δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «Rapid Research Letters». Παράλληλα, σε ένα δεύτερο άρθρο που παρουσιάζεται στο «Journal of Material Sciences» ο Αμίν αναφέρει μεταξύ άλλων ότι είναι δυνατή η ανάπτυξη νανοράβδων επάνω σε χαρτί, η διάλυσή τους με τη βοήθεια υπερήχων και η συλλογή τους υπό μορφή σκόνης. Η σκόνη αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια για την εκτύπωση νανοράβδων οξειδίου του ψευδαργύρου επάνω σε χαρτί ή πλαστικό σε κανονική πίεση.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου