Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Ίχνη παγωμένου νερού στην Εστία

Ίχνη παγωμένου νερού, με τη μορφή ένυδρων ορυκτών, εντόπισαν οι επιστήμονες στην Εστία, το δεύτερο μεγαλύτερο σώμα στη ζώνη των αστεροειδών, μεταξύ 'Αρη και Δία, που έως τώρα θεωρείτο πλήρως άνυδρη.


Η ανακάλυψη, που έγινε από την μελέτη στοιχείων που παρείχε το διαστημικό σκάφος «Dawn» της NASA, υποδηλώνει ότι πιθανότατα πολλοί μικρότεροι πλούσιοι σε νερό αστεροειδείς κάποτε έπεσαν πάνω στην Εστία και της μετέφεραν ποσότητες νερού.

Παράλληλα τα ευρήματα, που παρουσιάζονται σε δύο επιμέρους δημοσιεύσεις στο περιοδικό Science, ενισχύουν και τη θεωρία ότι οι αστεροειδείς και οι κομήτες, εμπλούτισαν τη νεογέννητη Γη με νερό.



Στην πρώτη έρευνα, το Dawn εντόπισε υδρογόνο σε μικρό βάθος κάτω από την επιφάνεια του αστεροειδή, ένδειξη παρουσίας νερού, ενώ στη δεύτερης, όπως αναφέρεται στο Βήμα, αναγνωρίζονται εκατοντάδες λάκκοι στην επιφάνεια της Εστίας, ορισμένοι με βάθος 200 μέτρων, οι οποίοι φαίνεται να σχηματίστηκαν όταν η θερμότητα από κάποια μεταγενέστερη πρόσκρουση προκάλεσε την απότομη εξάτμιση και εκτίναξη του νερού και άλλων πτητικών ενώσεων από το υπέδαφος.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου