Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Μετρήσαμε το “στόμα” μιας Μαύρης Τρύπας!

black-hole-measurement-banner

Επιστημονική ομάδα δημοσίευσε σήμερα τα αποτελέσματα της έρευνας της, όπου για πρώτη φορά κατορθώσαμε να μετρήσουμε το “στόμα” μιας Μαύρης Τρύπας!
Η μαύρη τρύπα από μόνη της είναι συνυφασμένη με το μυστήριο, αφού μόνο υποθέσεις και έμμεσες παρατηρήσεις μπορούμε να κάνουμε, μιας και δεν μπορούμε εξ ορισμού να την δούμε απευθείας.
Όλη η εργασία ουσιαστικά βασίστηκε στην παραπάνω φωτογραφία, όπου απεικονίζεται η κολοσσιαίων διαστάσεων μελανή οπή, η οποία βρίσκεται στο κέντρο του γαλαξία M87, μόλις 50 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά.
Με βάσει αυτήν την φωτογραφία υπολόγισαν πως το “στόμα” της μαύρης τρύπας, δηλαδή από εκεί όπου πέρα από αυτό δεν υπάρχει “επιστροφή”, είναι 5 φορές μεγαλύτερο από την διάμετρο του ηλιακού μας συστήματος, ή αλλιώς 750 φορές η απόσταση Γης-Ήλιου!

black hole measurement

Η συγκεκριμένη μαύρη τρύπα έχει μάζα 6 δισεκατομμυρίων Ήλιων και για τον λόγο αυτό θεωρείται πως “κυκλοφορεί” στο διάστημα εδώ και “πολύ καιρό”, καταστρέφοντας ότι βρίσκεται στον διάβα της.
Η έρευνα οφείλεται σε ένα σχετικά νέο τηλεσκόπιο εγκατεστημένο στην Χαβάη, το Event Horizon Telescope, το οποίο, μετά από την ολοκλήρωση του, θα μπορεί να προσφέρει διακριτική ισχύ 2.000 φορών μεγαλύτερης από εκείνη του Hubble Telescope.
Πέρα από αυτή την “πρωτοποριακή μέτρηση” η επιστήμονες επιβεβαίωσαν τις υποθέσεις για τις διάφορες εκπομπές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που γεννώνται μέσα από τον ορίζοντα γεγονότων. Το πότε όμως θα ανακαλύψουμε τους γρίφους που κρύβονται πίσω από το σκοτεινό αυτό ουράνιο σώμα, που αποτελεί την “έξοδο οπό το Σύμπαν”, παραμένει άγνωστο… υπομονή!

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου