Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Ανοιξε τα «μάτια» της η ισχυρότερη ψηφιακή κάμερα

Η Dark Energy Camera αναζητά στο Σύμπαν τη σκοτεινή ενέργεια
Ανοιξε τα «μάτια» της η ισχυρότερη ψηφιακή κάμερα
Μια από τις πρώτες εικόνες που κατέγραψε η DEC είναι ο σπειροειδής γαλαξίας NGC 1365 που βρίσκεται σε απόσταση 60 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη.

Η ισχυρότερη ψηφιακή κάμερα που έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα τέθηκε σε λειτουργία πριν από λίγα 24ωρα και άρχισε ήδη να «εργάζεται» εντατικά. Η Dark Energy Camera που έχει ανάλυση 570 Megapixel, τοποθετήθηκε σε μια βουνοκορφή στη Χιλή και αποστολή της είναι η αναζήτηση της μυστηριώδους σκοτεινής ενέργειας στο Σύμπαν.
Η σούπερ κάμερα
Η DEC έχει μέγεθος παρόμοιο με εκείνο ενός τηλεφωνικού θαλάμου και στην πραγματικότητα δεν είναι μια κάμερα αλλά μια συστοιχία 62 μηχανισμών. Στη δημιουργία της DEC συμμετείχαν επιστήμονες και τεχνικοί από πολλές χώρες που χρειάστηκαν οκτώ έτη για να ολοκληρώσουν την κατασκευή της. Η κάμερα μπορεί μέσα σε μια μόλις εικόνα να καταγράψει το φως περισσότερων από 100 χιλιάδες γαλαξίες ενώ η «ματιά» της φτάνει σε βάθος οκτώ δισεκατομμυρίων ετών φωτός στο Σύμπαν.
Η DEC τέθηκε σε λειτουργία στις 12 Σεπτεμβρίου και βασική της αποστολή θα είναι η αναζήτηση στοιχείων για τη σκοτεινή ενέργεια. Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι η DEC θα ρίξει φως σε ένα από τα μεγαλύτερα κοσμικά μυστήρια που είναι η ύπαρξη και ο ρόλος της σκοτεινής ύλης.
Οι εντυπωσιακές δυνατότητες της DEC θα επιτρέψουν στους επιστήμονες να τη χρησιμοποιήσουν και για άλλες έρευνες όπως παραδείγματος χάριν, για την παρατήρηση και μελέτη των αστεροειδών του ηλιακού μας συστήματος αλλά και την αναζήτηση στοιχείων που θα βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση της δημιουργίας και της εξέλιξης του Σύμπαντος.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου