Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

«Καλαμάρι βαμπίρ»: Ένα μυστήριο πλάσμα του ωκεανού!

Το ολοκληρωμένο όνομα που του δόθηκε από τους βιολόγους είναι «καλαμάρι βαμπίρ από την κόλαση» (Vampyroteuthis infernalis), εξαιτίας του παράξενου σχήματός του αλλά και της διαβίωσής του στα σκοτεινά βάθη της θάλασσας. Μια νέα ανακάλυψη, όμως, έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα, καθώς το καλαμάρι αυτό μόνο «βαμπίρ» δεν είναι, αφού αρνείται… πεισματικά να σκοτώσει το θήραμά του και τρέφεται αποκλειστικά και μόνο με νεκρά πλάσματα της θάλασσας.

"Καλαμάρι βαμπίρ": Ένα από τα μυστήρια πλάσματα του ωκεανού!

Από τη μελέτη του στομάχου του, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το εν λόγω είδος συλλέγει οργανικά υπολείμματα που βυθίζονται κάτω από την επιφάνεια του νερού, στη βαθιά θάλασσα όπου ζει. Σε αντίθεση με τους στενούς συγγενείς του -τα χταπόδια και τα καλαμάρια, τα οποία τρώνε ζωντανό το θήραμά τους-, το «καλαμάρι βαμπίρ» χρησιμοποιεί δύο νηματώδεις ίνες που υπάρχουν στο σώμα του για να συλλάβει την τροφή του.

"Καλαμάρι βαμπίρ": Ένα από τα μυστήρια πλάσματα του ωκεανού!

«Είναι ένα… ζωντανό απολίθωμα το οποίο έχει και μία επιπλέον ικανότητα που δεν συναντάται σε κανένα άλλο πλάσμα: όταν απειλείται βγάζει όλα τα εσωτερικά του όργανα προς τα έξω, τρομοκρατώντας με τον τρόπο αυτό τους θηρευτές του», αναφέρει ο Bruce Robison από το Bay Aquarium στο Μοντερέι.

"Καλαμάρι βαμπίρ": Ένα από τα μυστήρια πλάσματα του ωκεανού!

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου