Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Τα μυστήρια του χασμουρητού

Για πολλούς το φαινόμενο του χασμουρητού αποτελεί ένα μικρό μυστήριο της ζωής. Χασμουριόμαστε όταν νυστάζουμε και όταν βαριόμαστε αλλά και πριν συμβεί κάτι σημαντικό από το άγχος μας. Χασμουριόμαστε ακόμα κι όταν είμαστε σε κώμα…

Τελικά λοιπόν, το χασμουρητό έχει συγκεκριμένους λόγους που εμφανίζεται ή είναι απλά κάτι τυχαίο;


Οι επιστήμονες μοιράζονται τους ίδιους προβληματισμούς και γι’ αυτό έχουν πραγματοποιήσει πολλές εις βάθος έρευνες επί του θέματος μέσα στα τελευταία χρόνια.

Μία εξ’ αυτών έχει να κάνει με όσους χασμουριούνται πριν ζήσουν μια έντονη εμπειρία. Δεν είναι τυχαίο πως το χασμουρητό παρατηρείται σε αλεξιπτωτιστές πριν από πτώση, σε αθλητές που παίρνουν μέρος στους Ολυμπιακούς καθώς και σε μουσικούς πριν ανέβουν στη σκηνή.

Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μηχανισμό μετατόπισης του ενδιαφέροντος. Όταν νιώθουμε πιεσμένοι, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε γι’ αυτό, κάποιες φορές το σωματοποιούμε και το κάνουμε χασμουρητό.

Μέχρι και σε έμβρυα δώδεκα εβδομάδων έχει διαπιστωθεί το φαινόμενο του χασμουρητού κάτι που υποδεικνύει πως πρόκειται για ένα αντανακλαστικό που βρίσκεται πολύ βαθιά μέσα μας.

Το 1923 ένας Βρετανός νευρολόγος παρακολουθούσε ασθενείς που είχαν υποστεί εγκεφαλικό και είχαν παραλύσει στη μία τους πλευρά. Αυτό που παρατήρησε στις έρευνές του ήταν κάτι το εκπληκτικό: πολλοί από αυτούς όταν χασμουριούνταν, τέντωναν και το χέρι που ήταν στην πλευρά που είχε παραλύσει!

Πάντως μακράν η πιο περίεργη παρατήρηση που έχει γίνει ποτέ στον τομέα της χασμολογίας είναι αυτή που περιγράφεται στην επιθεώρηση «Canadian Journal of Psychiatry» του 1986.

Τρεις κλινικοί ψυχίατροι περιγράφουν πως κάποιοι ασθενείς σε ψυχιατρική κλινική αρνούνταν πεισματικά να διακόψουν τη λήψη ενός συγκεκριμένου αντικαταθλιπτικού. Όταν διερευνήθηκε αυτή η άρνησή τους, παραδέχτηκαν ότι είχαν εμφανίσει μια μάλλον απολαυστική παρενέργεια: κάθε φορά που χασμουριούνταν εκδήλωναν αυτόματα οργασμό, τόσοι οι άντρες όσο και οι γυναίκες!

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου