Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Πόσο επικίνδυνα είναι τα energy drinks;


Προσπαθώντας να ικανοποιήσουν την ανάγκη του κόσμου για περισσότερη ενέργεια κατά την διάρκεια της ημέρας, μεγάλες εταιρίες εισήγαγαν μια νέα μορφή ποτού, τα λεγόμενα energy drinks. Πόσο επικίνδυνα είναι όμως αυτά;

Σύμφωνα με τα καταγεγραμμένα περιστατικά, 5 άνθρωποι έχουν καταλήξει εξαιτίας της κατανάλωσης ενεργειακών ποτών υψηλής περιεκτικότητας σε καφεϊνη. Ναι καλά διαβάσατε! Η καφεϊνη σε υψηλές συγκεντρώσεις μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

Συγκεκριμένα, έπειτα από μελέτη τοξικολογικών εργαστηρίων βρέθηκε πως το ανθρώπινο όριο είναι 5 γραμμάρια καφεϊνης, δηλαδή περίπου 25 κούπες καφέ ανά ημέρα. Από το όριο αυτό και πέρα, η ουσία αυτή γίνεται τοξική για τον άνθρωπο και μπορεί να τον οδηγήσει στο μοιραίο.

Τα γνωστά ενεργειακά ποτά περιέχουν περίπου 240mg καφεϊνης σε κάθε μπουκάλι, οπότε από αυτή την άποψη δεν κρίνονται ως επικίνδυνα για την υγεία μας. Το πρόβλημα με τα energy drinks είναι, απ’ότι δείχνουν οι μελέτες, αλλού.

Είναι κάποια πράγματα που δεν πρέπει να τα μπερδεύουμε μας έλεγαν οι γονείς μας. Έτσι και εδώ, οι ειδικοί κατέληξαν πως το σύνηθες “λάθος” που κάνουν πολλοί είναι να ανακατεύουν τα energy drinks με αλκοόλ. Αυτή η “σούμα” μπορεί να ανεβάσει κατακόρυφα την τοξικότητα αυτού που πίνουμε και να προκαλέσει αρρυθμίες, ακόμα και καρδιακή προσβολή!

Σημαντικό ρόλο φαίνεται πως παίζει η υγεία του ανθρώπου που τα καταναλώνει. Συγκεκριμένα, έρευνες έδειξαν πως προβλήματα που έχουν να κάνουν με ήδη βεβαρυμένο ιστορικό καρδιακών νόσων ή ακόμα και διαβήτη, σχετίζονται άμεσα με την ταχύτερη τοξικότητα και τις επιπλοκές στην καρδιά κατά την κατανάλωση ενεργειακών ποτών.

Συμπερασματικά, μπορεί να πει κανείς πως ναι μεν τα ενεργειακά ποτά μπορούν να προσφέρουν διάθεση και ζωντάνια, παρόλα αυτά όμως φέρουν μαζί τους ουσίες που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να γίνουν πολύ επικίνδυνες.

Υ.Γ.1: Όσον αφορά την “δηλητηρίαση” από καφέ, αυτή κρίνεται ως σχεδόν αδύνατη αφού το άτομο όχι μόνο πρέπει να καταναλώσει 25 κούπες, αλλά πολύ περισσότερο θα πρέπει να παραβλέψει συμπτώματα που έρχονται σταδιακά από το overdose όπως πονοκέφαλος, ναυτία, ρίγος και άλλα.

Υ.Γ.2: Άλλα εξίσου γνωστά energy drinks περιέχουν ταυρίνη και άλλες τέτοιες ουσίες, η μελέτη των οποίων όμως έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Οι εικασίες όμως λένε πως θα έχουν αντίστοιχες παρενέργειες όπως εκείνα που περιέχουν ως κύριο συστατικό την καφεϊνη.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου