Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Γιατί το Tetris είναι τόσο εθιστικό…

Το Tetris αναπτύχθηκε από το Ρώσο προγραμματιστή Alexey Pajitnov το 1984 και σήμερα 28 χρόνια μετά αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα πιο δημοφιλή και εθιστικά παιχνίδια όλων των εποχών. Ποιο είναι όμως το μυστικό που κρύβει το απλό αυτό παιχνίδι; Τι τόσο ξεχωριστό έχει το να γεμίζεις σειρές με τουβλάκια;


Σύμφωνα με τον Tom Stafford, καθηγητή ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Sheffield στη Μ. Βρετανία, ο εθισμός που προκαλέι το Tetris αποδίδεται στο λεγόμενο Zeigarnik Effect, το φαινόμενο κατά το οποίο οι ατελείς εργασίες “κολλούν” στη μνήμη μας μέχρι να εκτελεστούν και στη συνέχεια εξαφανίζονται ως δια μαγείας.

Κάπως έτσι και το Tetris αναθέτει ασταμάτητα στον παίκτη δουλειές τη μια μετά την άλλη (να τοποθετεί τα τουβλάκια στις κατάλληλες κάθε φορά θέσεις), προσφέροντάς του συνεχή ικανοποίηση παρόμοια με αυτήν που προκαλεί για παράδειγμα το ξύσιμο όταν έχει φαγούρα.

Ο δημιουργός του παιχνιδιού φαίνεται πώς έχει διαφορετική άποψη:

“Εχω την αίσθηση ότι το Tetris είναι σαν τη μουσική. Μοιάζει με ένα τραγούδι που τραγουδάς και τραγουδάς από μέσα σου και δεν μπορείς να σταματήσεις.”

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου