Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Η5Ν1: δίκοπο μαχαίρι οι έρευνες

Η διεθνής επιστημονική κοινότητα ζυγίζει το ρίσκο για τη μελέτη του επικίνδυνου ιού

Θύελλα αντιδράσεων στους κόλπους της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας έχει προκαλέσει η απόφαση των ερευνητών να άρουν το μορατόριουμ που οι ίδιοι είχαν επιβάλει έναν χρόνο πριν και να αρχίσουν ξανά τις επίμαχες έρευνες για τον επικίνδυνο ιό Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών. Οι κίνδυνοι σε περίπτωση που τα αποτελέσματα μιας τέτοιας έρευνας πέσουν σε λάθος χέρια είναι πολύ περισσότεροι από τα οφέλη, επιμένουν όσοι επικρίνουν την άρση του μορατόριουμ. «Πρέπει να συνεχίσουμε γιατί το όφελος τού να προλάβουμε και ενδεχομένως να αντιμετωπίσουμε μια πανδημία της συγκεκριμένης γρίπης με εκατομμύρια θύματα στο μέλλον υπερτερεί του κινδύνου να πέσουν οι έρευνες στα χέρια βιοτρομοκρατών», απαντούν 40 ερευνητές με κοινή ανακοίνωσή τους στα επιστημονικά περιοδικά «Science» και «Nature».
Οι επιστήμονες από τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Βρετανία, την Ολλανδία, τον Καναδά, το Χονγκ Κονγκ, την Ιταλία και τη Γερμανία που υπογράφουν το κείμενο είναι κατηγορηματικοί. «Οι κίνδυνοι υπάρχουν ήδη στη φύση. Το να μη συνεχίσουμε τις έρευνες μάς θέτει πραγματικά σε κίνδυνο», τονίζουν αναφερόμενοι κυρίως σε μια πιθανή μετάλλαξη του Η5Ν1 που θα κάνει δυνατή τη μετάδοσή του από άνθρωπο σε άνθρωπο. Εξάλλου, επισημαίνει ο Τζον ΜακΚόλεϊ, διευθυντής του ερευνητικού κέντρου στο Βρετανικό Ινστιτούτο για την Ιατρική Ερευνα, το οποίο συνεργάζεται με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μέσα σε αυτόν τον χρόνο «τα εργαστήρια έχουν επεκτείνει τα συστήματα ασφαλείας τους και η αξία των αποτελεσμάτων αυτής της έρευνας έχει αναγνωριστεί».
Μέχρι στιγμής, ο ιός μεταδίδεται μόνο από πτηνό σε πτηνό και από τα πτηνά στον άνθρωπο. Γι' αυτόν τον λόγο άλλωστε, όπως εξηγούν οι επιστήμονες, δεν έχει ξεσπάσει επιδημία της γρίπης, παρ' όλο που η γρίπη των πτηνών έχει προκαλέσει τον θάνατο περίπου των μισών ασθενών που μολύνθηκαν.

ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ. Η πρώτη αναταραχή μέσα στην επιστημονική κοινότητα δημιουργήθηκε πέρσι, όταν δύο εργαστήρια - στις ΗΠΑ και την Ολλανδία - ανακοίνωσαν πως κατάφεραν να δημιουργήσουν μεταλλάξεις του ιού, πιο εύκολες να μεταδοθούν. Δεχόμενοι ισχυρές πιέσεις να σταματήσουν υπό τον υπαρκτό φόβο να λειτουργήσει κάποια στιγμή ο ιός ως βιολογικό όπλο, οι επιστήμονες συμφώνησαν εθελοντικά στις 20 Ιανουαρίου 2012 να σταματήσουν προσωρινά τις εργαστηριακές έρευνες. Με την προχθεσινή τους ανακοίνωση επανήλθαν, δίνοντας στην έρευνα τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος δεδομένου ότι ο ιός δεν έχει εκλείψει. Σε κάθε περίπτωση, η άλλη πλευρά αναγνωρίζει τις καλές τους προθέσεις. «Υποβαθμίζουν όμως τους κινδύνους για την ασφάλεια των εργαστηρίων τους», επισημαίνει ο καθηγητής Ρόμπερτ Μέι από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. «Η εμπειρία - προσθέτει - έχει δείξει περισσότερες από χίλιες περιπτώσεις ερευνητών που μολύνθηκαν σε εργαστήρια υψίστης ασφαλείας».

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου