Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Μεγαλώνει μια μύτη... στο χέρι του!


Ένας 56χρονος βρετανός επιχειρηματίας, που έχασε τη μύτη του από καρκίνο του δέρματος, υποβάλεται σε μία πρωτοποριακή διαδικασία για να αποκτήσει μία συνθετική, η οποία μεγαλώνει μέσα στο χέρι του πριν γίνει η μεταμόσχευση.
Η νέα μύτη θα είναι η πρώτη που αναπτύσσεται από το μηδέν από την ομάδα του καθηγητή Άλεξ Σεϊφαλιάν στο Λονδίνο. Στο αρχικό της στάδιο έμοιαζε με ένα “γυάλινο καλούπι” το οποίο ψεκάσθηκε με ένα συνθετικό υλικό για να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο στο οποίο θα προσκολληθούν τα βλαστοκύτταρα. Εν συνεχεία οι βρετανοί επιστήμονες διαμόρφωσαν το χόνδρο της μύτης μέσα σε ένα βιοαντιδραστήρα.
Το δέρμα σε ένα σημείο του χεριού του 56χρονου διογκώθηκε σταδιακά με τη βοήθεια ενός μικρού μπαλονιού, ώστε μετά από λίγο καιρό να χαλαρώσει και να υποδεχθεί τη συνθετική μύτη. Η επέμβαση αυτή έγινε με επιτυχία και σήμερα η συνθετική μύτη βρίσκεται μέσα στο χέρι του!
Ο λόγος που τοποθετήθηκε εκεί είναι επειδή οι γιατροί φιλοδοξούν η συνθετική μύτη να αποκτήσει ένα δίκτυο από νεύρα και αιμοφόρα αγγεία, καθώς και ένα στρώμα δέρματος.
Μετά από λίγους μήνες, οι γιατροί θα υποβάλουν τον ασθενή σε νέα χειρουργική επέμβαση προκειμένου να αφαιρέσουν τη μύτη μέσα από το χέρι του και να τη μεταμοσχεύσουν στο πρόσωπο του.
Ο επικεφαλής της ιατρικής ομάδας, Άλεξ Σεϊφαλιάν, δηλώνει αισιόδοξος για την έκβαση του πρωτοποριακού εγχειρήματος. Εάν στεφθεί με επιτυχία, η επόμενη πρόκληση για τον ίδιο υποστηρίζει πως θα είναι η δημιουργία συνθετικού προσώπου στο εργαστήριο.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου