Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Η κβαντοφυσική στην υπηρεσία της όσφρησης

Η μυρωδιά που φτάνει στα ρουθούνια μας δεν εξαρτάται μόνο από τα σχήματα των μορίων των ουσιών που βρίσκεται στον αέρα αλλά και από τις δονήσεις τους σύμφωνα με έρευνα ελλήνων και ξένων επιστημόνων, που προσθέτει νέα στοιχεία στην ήδη υπάρχουσα από το 1996 θεωρία. 

 

Η νέα έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι είναι σε θέση να διακρίνουν ανάμεσα στα διαφορετικά δονούμενα μόρια και αυτή η ικανότητα αποδίδεται σε κβαντικά φαινόμενα που συμβαίνουν στα βιολογικά συστήματα. Η μελέτη- με επικεφαλής τον Λούκα Τούριν ο οποίος εργάζεται στο Ινστιτούτο Φλέμινγκ από το 2011- δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS ONE. 

 Ο 60χρονος Ιταλο-αργεντινός επιστήμονας επιμένει πως μόνο η κβαντοφυσική μπορεί να συμπληρώσει τα κενά της κυρίαρχης θεωρίας, σύμφωνα με την οποία η αίσθηση της όσφρησης εξαρτάται αποκλειστικά από το σχήμα των μορίων που γίνονται αντιληπτά με βιοχημικό τρόπο από τους σχετικούς μοριακούς υποδοχείς της μύτης.
Ο Τούριν υποστηρίζει ότι η οσμή ενός μορίου εξαρτάται από τις χαρακτηριστικές δονήσεις του, τις οποίες εντοπίζει η μύτη και ότι με αυτή τη θεωρία εξηγείται καλύτερα το φαινόμενο της όσφρησης.
Το 2011, σε άρθρο τους στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), ο Λούκα Τούριν, ο Ευθύμιος Σκουλάκης και άλλοι ερευνητές έδειξαν ότι οι μύγες μπορούν να διακρίνουν τις βαρύτερες από τις ελαφρότερες μορφές του ίδιου μορίου.
Στη νέα έρευνα, οι επιστήμονες έκαναν παρόμοια διπλά «τυφλά» τεστ με εθελοντές που έδειξαν ότι και οι άνθρωποι μπορούν να διακρίνουν δονητικά ανάμεσα στα βαρύτερα και στα ελαφρότερα μόρια του ίδιου χημικού στοιχείου.
Πάντως μέχρι στιγμής η θεωρία του Τούριν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης στη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Η  πρωτότυπη επιστημονική εργασία εδώ

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου