Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Προγονικά κύτταρα κατά του εμφράγματος

Σημαντική ελπίδα για το μέλλον στον τομέα της μυοκαρδιακής αναγέννησης με κυτταρικές θεραπείες, μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου, δίνουν τα πρώτα αποτελέσματα πρόσφατων κλινικών μελετών.


Σύμφωνα με αυτά μείωση μέχρι και 30% της ουλής του εμφράγματος επιτυγχάνουν τα  προγονικά καρδιακά κύτταρα (cardiac stem cells) που προέρχονται από το ίδιο το πάσχον μυοκάρδιο, όταν υποστούν ειδική επεξεργασία και επαναχορηγηθούν στην πάσχουσα καρδιά.
Την αποκάλυψη αυτή, έκανε σήμερα κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, στο πλαίσιο του 14ου  Πανελλήνιου Συνεδρίου ο  πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης και Ερευνας Καρδιακής Ανεπάρκειας κ. Σταμάτης Αδαμόπουλος.
«Τα αποτελέσματα των κλινικών εφαρμογών, προς το παρόν δείχνουν ότι η χορήγηση προγονικών κυττάρων του μυελού των οστών από ενηλίκους ή προγονικών κυττάρων που απομονώνονται από την ίδια την καρδιά, είναι ικανή να επιφέρει βελτίωση της λειτουργικότητάς της. Μάλιστα τα προγονικά καρδιακά κύτταρα (cardiac stem cells) που προέρχονται από το ίδιο το πάσχον μυοκάρδιο οταν υποστούν ειδική επεξεργασία και επαναχορηγηθούν στην πάσχουσα καρδιά φαίνεται, από μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη, ότι μειώνουν μέχρι και 30% την ουλή του εμφράγματος», τόνισε ο κ. Αδαμόπουλος.
Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή καρδιολογίας του Παν/ου Αθηνών κ. Ιωάννη Τερροβίτη «το ενδιαφέρον των ερευνητών  εστιάζεται και στη χρήση αλλογενών κυττάρων (δηλαδή από μη συμβατό  δότη), χωρίς την ανάγκη ταυτόχρονης χορήγησης ανοσοκατασταλτικής αγωγής, η οποία σε πειραματικές μελέτες έχει αποδειχθεί ασφαλής και εξίσου αποτελεσματική με τη χρήση αυτόλογων κυττάρων (κυττάρων που προέρχονται από τον ίδιο τον ασθενή)».
Μάλιστα όπως διευκρίνισε ο κ Τερροβίτης ήδη μια μελέτη φάσεως ΙΙ με χρήση αλλογενών καρδιακών κυττάρων μετά από πρόσφατο έμφραγμα μυοκαρδίου, έχει λάβει έγκριση από τον FDA και ξεκίνησε πρόσφατα.

Πως θα αποφύγετε το έμφραγμα

Παρά την εξέλιξη της επιστήμης που μπορεί να μας βοηθήσει στην αντιμετώπιση του εμφράγματος, είναι σημαντικό να λαμβάνουμε τα μέτρα μας για να περιορίσουμε αυτόν τον κίνδυνο. Για το λόγο αυτό...
  • Παρακολουθήστε και ελέγχετε τα επίπεδα της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων σας με εξετάσεις αίματος
  • Τρώτε φρούτα και λαχανικά, που έχουν αντιοξειδωτικά συστατικά
  • Κόψτε το τσιγάρο
  • Ελέγχετε την πίεσή σας
  • Καταπολεμήστε την παχυσαρκία και το κοιλιακό λίπος που αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος
  • Προσπαθήστε όσο μπορείτε να περιορίσετε το στρες
  • Εντάξτε την άσκηση στη ζωή σας

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου