Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Άστρο του Ωρίωνα ετοιμάζεται για σύγκρουση με τείχος από σκόνη

Ο κόκκινος γίγαντας Μπετελγκέζ θα προσκρούσει στη διαστρική ύλη

Άστρο του Ωρίωνα ετοιμάζεται για σύγκρουση με τείχος από σκόνη
Ο κόκκινος γίγαντας Μπετελγκέζ ετοιμάζεται να συγκρουστεί με ένα τείχος σκόνης. Πηγή: ESA/Herschel/PACS/L. Decin et al.
Ο κόκκινος γίγαντας Μπετελγκέζ στον αστερισμό του Ωρίωνα, ένα από τα λαμπρότερα άστρα του χειμερινού ουρανού, θα περάσει μέσα από ένα «τείχος» διαστρικής σκόνης σε περίπου 5.000 χρόνια, αποκαλύπτει μια εντυπωσιακή νέα εικόνα του τηλεσκοπίου Herschel.

Ο Μπετελγκέζ (ή Βετελγόζης) είναι το κοκκινωπό, γιγάντιο άστρο που βρίσκεται στον ώμο του Ωρίωνα, δεινού κυνηγού της ελληνικής μυθολογίας (στην ένθετη εικόνα, ο ομώνυμος αστερισμός). Έχει διάμετρο 100.000 φορές μεγαλύτερη από του Ήλιου και το φως του είναι 100.000 φορές ισχυρότερο.

Στην υπέρυθρη εικόνα του ευρωπαϊκού διαστημικού τηλεσκοπίου Herscel, ένα γιγάντιο γραμμικό σύννεφο σκόνης διακρίνεται στα αριστερά του άστρου. Σύμφωνα με τις τελευταίες αναλύσεις, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Astronomy & Astrophysics», το νέφος είτε σχηματίζεται λόγω του μαγνητικού πεδίου του γαλαξία μας, είτε είναι απλώς ένα διαστρικό νέφος που φωτίζεται από την ακτινοβολία του Μπετελγκέζ.

Γύρω από το ίδιο το άστρο διακρίνεται ένας σφαιρικός σχηματισμός που δημιουργείται καθώς τα σωματίδια που εκπέμπει το άστρο (ο αστρικός του άνεμος) σπρώχνουν προς τα έξω το διαστρικό μέσο και σχηματίζουν ένα κύμα.

Οι υπολογισμοί

Όπως εξηγεί σε ανακοίνωσή της η ESA, η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία, οι τελευταίοι υπολογισμοί δείχνουν ότι αυτό το κύμα θα προσκρούσει στο τείχος σκόνης σε περίπου 5.000 χρόνια, ενώ το ίδιο το άστρο θα περάσει μέσα από το σύννεφο σε 12.500 χρόνια.

Αυτό, βέβαια, θα συμβεί εφόσον ο Μπετελγκέζ συνεχίζει να υπάρχει. Το γιγάντιο άστρο έχει φτάσει στα τελευταία στάδια της ζωής του, κατά τα οποία διογκώνεται, εκτοξεύει ένα μεγάλο μέρος της ατμόσφαιράς του, και μετατρέπεται σε αυτό που οι αστρονόμοι ονομάζουν «ερυθρός υπεργίγαντας». Το τέλος του θα έρθει σε μια έκρηξη σουπερνόβα, οι αστρονόμοι όμως δεν μπορούν να προβλέψουν ακριβώς πότε.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου