Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Με ποιο κουτάλι χάνεις περισσότερα κιλά;

Αν έχετε τη συνήθεια να τρώτε κάνοντας παράλληλα κάποια άλλη δουλειά, θα πρέπει να προσέξετε το μέγεθος του κουταλιού ή της μπουκιάς σας, υποστηρίζουν οι ειδικοί.


Αν αυτή τη στιγμή διαβάζετε αυτό το άρθρο απολαμβάνοντας κάποιο σνακ, θα σας προτείναμε να σταματήσετε να τρώτε μέχρι να το ολοκληρώσετε.

Οι ρυθμοί της ζωής μας σήμερα είναι τόσο έντονοι, ώστε οι περισσότεροι από εμάς πολλές φορές να τρώμε, ενώ παράλληλα κάνουμε και κάποια άλλη δραστηριότητα.

Μπορεί, για παράδειγμα, να τρώμε την ώρα που δουλεύουμε μπροστά στον υπολογιστή ή την ώρα που παρακολουθούμε τις ειδήσεις στην τηλεόραση.

Όσοι όμως δεν έχουν χρόνο να ασχοληθούν με τη διατροφή τους, θα πρέπει να τρώνε μικρότερες μπουκιές για να μην πάρουν κιλά, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τρώμε μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού, όταν η προσοχή μας είναι στραμμένη κάπου αλλού. Διαπίστωσαν επίσης ότι αυτό το φαινόμενο μπορεί να αντιμετωπιστεί μειώνοντας το μέγεθος της κάθε μπουκιάς μας.

Οι ειδικοί από το πανεπιστήμιο Wageningen στην Ολλανδία, έδωσαν στους συμμετέχοντες στην έρευνα ένα γεύμα (σούπα) και τους ζήτησαν να γευματίσουν την ώρα που έβλεπαν κινούμενα σχέδια στην τηλεόραση.

Οι συμμετέχοντες είχαν χωριστεί σε τρεις ομάδες, εκ των οποίων οι δύο ομάδες έτρωγαν προκαθορισμένες ποσότητες σε κάθε κουταλιά (η μια ομάδα μικρές και η δεύτερη μεγάλες κουταλιές), ενώ οι εθελοντές της τρίτης ομάδας ήταν ελεύθεροι να φάνε όπως επιθυμούσαν.

Όλοι οι συμμετέχοντες μπορούσαν να φάνε όσο σούπα ήθελαν, ενώ στο τέλος οι ειδικοί τους ζήτησαν να υπολογίσουν πόσο έφαγαν.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι εθελοντές της ομάδας που κατανάλωναν μικρές κουταλιές, έφαγαν περίπου 30% λιγότερη σούπα.

Σε όλες τις ομάδες, οι περισπασμοί κατά τη διάρκεια του γεύματος, οδήγησαν σε γενική αύξηση της πρόσληψης τροφής. Στην ομάδα όμως που οι άνθρωποι έτρωγαν μικρές κουταλιές της σούπας, φάνηκε να καταναλώνουν λιγότερο φαγητό σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες παρόλο που έβλεπαν και αυτοί τηλεόραση.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση PLOS ONE.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου