Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Η πραγματική κατάρα της μούμιας

Η κατάρα του σημερινού πολιτισμού ήταν και κατάρα των αρχαίων Αιγυπτίων: Οι μισές από τις μούμιες που εξετάστηκαν στο μουσείο του Καϊρου παρουσίαζαν σημάδια αθηροσκλήρυνσης και καρδιοπάθειας, ανακοίνωσαν Αμερικανοί καρδιολόγοι.
«Μας έκανε εντύπωση η παρόμοια εικόνα της αποτιτάνωσης των αγγείων στις μούμιες και στους σημερινούς ασθενείς μας» σχολίασε ο Μάικλ Μιγιαμότο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, αναφερόμενος στις παθολογικές αποθέσεις ασβεστίου μέσα στα αγγεία.
Ο Μιγιαμότο και άλλοι ερευνητές εξέτασαν με αξονική τομογραφία 22 μούμιες που φυλάσσονται στο Εθνικό Μουσείο Αρχαιοτήτων του Καΐρου. Οι μούμιες χρονολογούνταν από το 1981 έως το 334 π.Χ. και οι μισές ανήκαν σε άτομα άνω των 45 ετών (εκείνη την εποχή το προσδόκιμο ζωής δεν υπερέβαινε τα 50 χρόνια.
Ιστός της καρδιάς και των αγγείων εντοπίστηκε σε 16 από τις μούμιες. Από αυτές, οι εννέα παρουσίαζαν σίγουρη ή πιθανή αθηροσκλήρυνση και μία παρουσίασε σημάδια εμφράγματος, χωρίς όμως να είναι δυνατό να προσδιοριστεί αν ήταν και θανατηφόρο.
Παραμένει άγνωστο γιατί οι αρχαίοι Αιγύπτιοι εμφάνιζαν τόσο συχνά αυτού του είδους τις ασθένειες, που αποδίδονται στο σύγχρονο τρόπο ζωής.
Οι ερευνητές επισημαίνουν πάντως ότι οι μούμιες ανήκουν σε πρόσωπα ανώτερης κοινωνικής τάξης. Ορισμένοι υπηρετούσαν ως ιερείς στην αυλή των φαραώ και σίγουρα όλοι απολάμβαναν έναν πολυτελή τρόπο ζωής.
«Οι πλούσιοι έτρωγαν κρέας, και έβαζαν και αλάτι στο κρέας τους, οπότε ίσως είχαν υπέρταση, αλλά αυτό είναι εικασία» ανέφερε ο καρδιολόγος Ράνταλ Τόμσον, επίσης μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Σήμερα, με τις απεριόριστες επιλογές στο φαγητό μας, «είναι σαν να ζούμε όλοι στην αυλή του φαραώ» σχολίασε.
Η έρευνα δημοσιεύεται στην Επιθεώρηση του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου.


Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου