Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

H ΙΒΜ αναπτύσσει αντιμικροβιακό υλικό-ασπίδα στις θανατηφόρες λοιμώξεις

Η IBM βοήθησε στην ανάπτυξη μιας νέα ουσίας, η οποία μπορεί να βοηθήσει στον αγώνα κατά των θανατηφόρων λοιμώξεων. "Υπερβακτήρια" όπως το MRSA προκαλούν χιλιάδες θανάτους ετησίως, αφού είναι ιδαίτερα ανθεκτικά σε παραδοσιακά αντιβιοτικά.

Το MRSA, για παράδειγμα, μπορεί να επιβιώσει και να πολλαπλασιαστεί σε "βιοφίλμ", δηλαδή εξω-κυτταρικές μήτρες που μπορούν να αναπτυχθούν σχεδόν σε κάθε επιφάνεια.

Τα νοσοκομεία μπορούν να εξολοθρεύσουν το MRSA χρησιμοποιώντας παραδοσιακά απολυμαντικά, όπως η αιθανόλη και όσα έχουν βάση τη χλωρίνη, αλλά αυτά αφενός εξατμίζονται γρήγορα, αφετέρου δεν είναι κατάλληλα για χρήση στο ανθρώπινο δέρμα.

Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βιομηχανικής και Νανοτεχνολογίας, η IBM ανέπτυξε αυτό που αποκαλεί "hydrogel", μία ουσία που μπορεί να καταστρέψει τα βακτήρια, ενώ παράλληλα παρέχει μακροχρόνια προστασία.

Το τζελ αυτό δεν είναι τοξικό, ενώ είναι βιοδιασπώμενο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο ανθρώπινο δέρμα, σε επιφάνειες όπως και σε ιατρικό εξοπλισμό. Για τη δημιουργία του, η IBM χρησιμοποίησε υλικά και τεχνικές που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματός της για τους ημιαγωγούς. Δημιούργησε νανοδομές που τις ονόμασε "πολυμερή νίντζα" οι οποίες καταστρέφουν τα μολυσμένα κύτταρα πριν τη βιοδιάσπασή τους.

Το όφελος από τη χρήση των πολυμερών αυτών έναντι των παραδοσιακών τεχνικών, είναι ότι δεν υπάρχουν βλαβερές παρενέργειες στα υγιή κύτταρα, και επειδή βιοδιασπώνται δεν υπάρχει συσσώρευση υλικού στην πάροδο του χρόνου.

Η IBM και το Ινστιτούτο δεν έχουν ακόμη αναπτύξει εμπορική στρατηγική. Η ανακοίνωσή τους αντανακλά τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της έρευνας, η οποία όμως μάλλον θα χρειαστεί μια μακρά πορεία ανάπτυξης και υπογραμμίζει πως η τεχνολογία που αναπτύσσεται στα πλαίσια της έρευνας για μικροτσίπ και επεξεργαστές μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στην καταπολέμηση των μικροβίων.



Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου