Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Η αποκρυπτογράφηση του IQ

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε προ ημερών στο περιοδικό Perspectives of Physochology Science έφερε στο φως νέα στοιχεία για το πως εξελίσσεται η νοημοσύνη.


Αν πιστεύετε πως η νοημοσύνη είναι ένα χάρισμα που απλά ή το έχεις ή όχι και δεν μπορείς να την “ανεβάσεις”, μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσετε. Αυτό γιατί, από την έρευνα προκύπτει πως η νοημοσύνη καλλιεργείται και εξελίσσεται υπό την αίρεση ύπαρξης ορισμένων παραμέτρων!
Ασχολούμενοι μονάχα με ανθρώπους που εκ των πραγμάτων δεν έχουν κάποιο διανοητικό πρόβλημα (νοητική στέρηση, σύνδρομο Down) οι ειδικοί παρατήρησαν πως κατά την προσχολική ηλικία, μέχρι τα 5 έτη δηλαδή, το IQ επηρεάζεται από τρεις παραμέτρους: την δίαιτα, την συμπεριφορά των γονέων και φυσικά το διάβασμα!

Όσον αφορά την δίαιτα, αναφερόμαστε σε δίαιτα πλούσια σε Ω3 λιπαρά (ψάρι) ενώ εικάζεται πως και άλλες βιταμίνες, αμινοξέα ή σίδηρος ενδέχεται να συντελούν στην ανάπτυξη της νοημοσύνης.
Είναι επίσης δεδομένο πως η συμπεριφορά των γονέων επηρεάζει τούτο το χαρακτηριστικό κάθε παιδιού. Ο γονιός πρέπει να εμπνεύσει το παιδί, αλλά και να του δομήσει την δημιουργική σκέψη. Σε αυτήν την κατηγορία μάλιστα εντάσσεται και το νηπιαγωγείο, αφού βρέθηκε πως ένας χώρος απαιτητικός μπορεί να “αναγκάσει” το παιδί να “ανέβει επίπεδο”!

Όσον για το διάβασμα, δεν είναι μόνο οι γνώσεις που θα λάβει το παιδί, μα πολύ περισσότερο η συνήθεια της διαδικασίας καθώς επίσης και η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης.
Τα περισσότερα από τα προηγούμενα βέβαια έχουν ειπωθεί από τον Φρόιντ, κατά τον οποίο η προσχολική ηλικία είναι εκείνη που θα χαρακτηρίσει τα κρισιμότερα χαρακτηριστικά του ανθρώπου. Τώρα να και η απόδειξη…

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου