Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Apple: μετά την κατακραυγή το “μήλο” της τεχνολογίας γίνεται 100% “πράσινο”

Την έκθεση των περιβαλλοντικών της επιδόσεων δημοσιοποίησε ο τεχνολογικός κολοσσός Apple.
Η Apple αναφέρει ότι το 100% των ενεργειακών αναγκών των Κέντρων Δεδομένων (data centers) της καλύπτονται από ανανεώσιμες πηγές και συνολικά το 75% από 35% το 2010.
Πρόκειται για εντυπωσιακή επίδοση μιας εταιρείας που έχει κατηγορηθεί επανειλημμένως για τις απαράδεκτες περιβαλλοντικές επιδόσεις και πρακτικές συνεργατών της σε χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας και ιδίως της Κίνας
Στόχος της Apple είναι να καλύψει το σύνολο των ενεργειακών αναγκών όλων των μονάδων και γραφείων της από ΑΠΕ.
Αυτό θα επιτευχθεί τόσο μέσω ιδιοπαραγωγής ΑΠΕ όσο και με προμήθεια καθαρής ενέργειας από το κεντρικό δίκτυο.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το data center της Apple στο Maiden της Βόρειας Καρολίνας το οποίο έχει βραβευτεί με το βραβείο LEED Platinum από το αμερικανικό συμβούλιο “πράσινης δόμησης” (U.S. Green Building Council).

Το κέντρο δεδομένων στο Maiden περιλαμβάνει:
-σύστημα αποθήκευσης ψυχρού νερού για τους ψύκτες του κέντρου, το οποίο μεταφέρει καταναλισκόμενη ενέργεια 10.400 Κιλοβατωρών από ώρες αιχμής σε ώρες χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας.
-χρήση “φρέσκου”, εξωτερικού αέρα στα συστήματα ψύξης με τρόπο ώστε αυτά να παραμένουν κλειστά το 75% του χρόνου.
-σύστημα ακριβούς διαχείρισης της ψύξης του data center από ειδικά ρυθμιζόμενους ανεμιστήρες.
-λευκή στέγη στο κτήριο ώστε να αντανακλάται το φως του ηλίου και να περιορίζεται η κατανάλωση ενέργειας για ψύξη των συστημάτων.
-φωτισμός LED με αισθητήρες κίνησης.
-παρακολούθηση της κατανάλωσης ενέργειας σε πραγματικό χρόνο.
-κατά τη φάση της κατασκευής το 14% των υλικών προήλθαν από ανακύκλωση, το 93% των οικοδομικών απορριμμάτων δεν κατέληξαν σε χωματερή, ενώ το 41% των υλικών αγοράστηκαν από προμηθευτές σε ακτίνα μικρότερη των 800 χιλιομέτρων από το data center.

Φωτοβολταϊκά, κυψέλες καυσίμου, “πράσινα” λεωφορεία και ποδήλατα
Στη συγκεκριμένη μονάδα έχει εγκατασταθεί ένα φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος 20 Μεγαβάτ που παράγει 42 εκατ. Κιλοβατώρες καθαρής ενέργειας ετησίως, ενώ στη φάση της κατασκευής βρίσκεται ένα δίδυμο σύστημα.
Επίσης η Apple έχει κατασκευάσει μια κυψέλη καυσίμου ισχύος 10 Μεγαβάτ που χρησιμοποει βιοαέριο για την παραγωγή περισσότερων από 83 εκατ. Κιλοβατωρών ενέργειας ετησίως σε 24ωρη βάση.
Συνολικά, το data center του Maiden, η Apple θα παράγει 167 εκατ. Κιλοβατώρες ετησίως, όσο δηλαδή καταναλώνουν 17.600 νοικοκυριά στο ίδιο διάστημα.
Επίσης, η εταιρεία λειτουργεί 1600 λεωφορεία με καύσιμο βιοντίζελ και έχει οργανώσει ένα πρόγραμμα ανταλλαγής ποδηλάτων για τους εργαζομένους της.



Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου