Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Συγχρονισμένα ρολόγια που προκαλούν παραισθήσεις

Η ομάδα Humans since 1982 που έχει ως έδρα της τη Στοκχόλμη, δημιούργησε ένα εντυπωσιακό οπτικό θέαμα.   
Τα 288 απολύτως συγχρονισμένα ρολόγια δημιουργούν σχέδια και αριθμούς, "τραβώντας" μέσα τους τον θεατή σε ένα οπτικό αποτέλεσμα που προκαλεί παραισθήσεις. Πρόκειται για μια εγκατάσταση συνολικού μήκους 3,44 μέτρων. Κάθε ρολόι διαθέτει 2 μοτέρ που θέτουν σε ανεξάρτητη λειτουργία τους δείκτες των λεπτών και της ώρας.
Το αποτέλεσμα τόσο της ίδιας της δημιουργίας, όσο και του βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα για να διαφημίσουν το έργο τους, είναι εντυπωσιακά.
Η ομάδα αποτελείται από τον Σουηδό Per Emanuelsson και τον Γερμανό Bastian Bischoff. Από το 2010 και μετά, το δίδυμο εκθέτει στη Στοκχόλμη.
"Χρησιμοποιήσαμε τα ρολόγια για μια λειτουργία εντελώς διαφορετική σε σχέση με τον "παραδοσιακό" τους ρόλο", δήλωσαν οι ίδιοι. "Τα ρολόγια είναι για να μετρούν το χρόνο. Εμείς τα χρησιμοποιήσαμε για να κάνουμε τον θεατή να δραπετεύσει από την αίσθηση του χρόνου". Και το κατάφεραν.
"Τα ρολόγια χορεύουν πάντα. Έστω και υπό τους αργούς ρυθμούς που επιβάλλουν οι δυο δείκτες. Αυτή την χορευτικότητα, την κρυμμένη κινησιολογία θέλαμε να προβάλουμε χωρίς να καταργήσουμε την πραγματική του λειτουργία", προσθέτουν.
Το βίντεο του installation τους, επενδύεται με το κομμάτι "Mountains Crave" της Anna von Hausswolff.
Σημειώνεται ότι το έργο των Human Since 1982, θα εκτίθεται στην Design Days Dubai που θα ξεκινήσει στις 18 Μαρτίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Μαρτίου.




Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου