Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Εντυπωσιακό «πορτραίτο» του ίντερνετ

Ένας και μόνο χάκερ χρειάστηκε για να μετρήσει και να καταγράψει τη δραστηριότητα στο ίντερνετ περισσοτέρων από 500.000 χρηστών του. Γιατί να κάνει κάτι τέτοιο; Απλά ήθελε να μάθει πώς μοιάζει.
Χρησιμοποίησε ένα αρχείο (όχι κακόβουλο) που είχε το μέγεθος μίας εικόνας JPEG, το οποίο μάλιστα είχε προγραμματίσει να αυτοκαταστραφεί αν κάτι δεν πήγαινε καλά. Στη συνέχεια αποφάσισε να μοιραστεί τα αποτελέσματα με όλους εμάς.


«Είδα την ευκαιρία να δουλέψω πάνω σε μία κλίμακα που αγγίζει ολόκληρο το ίντερνετ, να ελέγξω εκατοντάδες χιλιάδες συσκευές με ένα κλικ του ποντικιού μου, να εντοπίσω τη δραστηριότητα στο διαδίκτυο με έναν τρόπο τέτοιο που κανείς μέχρι σήμερα δεν είχε καταφέρει. Απλά διασκεδάζω με τους υπολογιστές και το ίντερνετ με έναν τρόπο τέτοιο, που μόνο λίγοι άνθρωποι μπορούν να καταλάβουν, έτσι αποφάσισα πως το συγκεκριμένο εγχείρημα αξίζει το χρόνο μου».

Για την ακρίβεια δεν επιτέθηκε σε κανέναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, το μόνο που έκανε ήταν να χρησιμοποιήσει τους προκαθορισμένους κωδικούς των router (οι περισσότεροι χρήστες δεν τους αλλάζουν ποτέ) και να αποκτήσει πρόσβαση στα συστήματα, στα οποία στη συνέχεια έκανε κάποιες δοκιμές για να καταγράψει την ηλεκτρονική τους δραστηριότητα. Αυτό που δημιούργησε, είναι ένας χάρτης για το πώς μοιάζει το ίντερνετ στη διάρκεια μίας ημέρας.

Χρησιμοποίησε το κόκκινο χρώμα για να τονίσει τις περιοχές που η χρήση του ίντερνετ είναι σε υψηλά επίπεδα, ενώ το μπλε όπου δεν υπάρχει μεγάλη δραστηριότητα. Ο χάρτης που δημιούργησε δείχνει το πως αλλάζει αυτό σε διάφορες περιοχές του πλανήτη μας μέσα σε ένα 24ωρο.

Φυσικά, τίθεται το θέμα της ηθικής σε αυτό το πείραμα, όμως αν αναλογιστεί κανείς πόσοι χάκερ προσβάλουν καθημερινά τους υπολογιστές άλλων χρηστών με κακόβουλο λογισμικό, ίσως αξίζει να κάνουμε τα στραβά μάτια στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου