Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Το Γραφένιο μπορεί να φέρει επανάσταση στα ακουστικά

Το Γραφένιο θεωρείται το λεπτότερο υλικό το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ολοκληρωμένα κυκλώματα και προορίζεται μεταξύ άλλων για αντικαταστάτης τού πυριτίου.
Η έρευνα για το πολλά υποσχόμενο αυτό υλικό είναι εντατική τα τελευταία χρόνια, και πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για την επόμενη δεκαετία σε ερευνητικά κέντρα ανά την Ευρώπη.
Το σημαντικότερο ίσως τμήμα της έρευνας είναι η ανάπτυξη μεθόδων παραγωγής γραφενίου σε ικανές ποσότητες ώστε να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες εφαρμογές, με τη δυσκολία να εντοπίζεται στο ότι πρόκειται για "φύλλα" άνθρακα πάχους ενός ατόμου.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϋ στα πλαίσια της έρευνάς τους ανακάλυψαν μία νέα εφαρμογή του γραφενίου στα ακουστικά-"ψείρες". Όπως σημειώνουν στην έκθεσή τους το νέο υλικό είναι ιδανικό για ελαφρά μικροσκοπικά ακουστικά μεγάλου εύρους συχνοτήτων και ταυτόχρονα υψηλής απόδοσης. Μάλιστα σημειώνουν πως η απόδοσή του είναι εφάμιλλη με κορυφαία προϊόντα της αγοράς, ακόμη και χωρίς κάποιο ειδικό σχεδιασμό.
Η υπεροχή τού γραφενίου ως ηχείο έγκειται στο ότι η μικρή μάζα του επιτρέπει στον αέρα γύρω του να αποσβήνει την ταλάντωσή του χωρίς να απαιτείται ειδικός μηχανισμός απόσβεσης, όπως στα παραδοσιακά ηχεία.
Οι ερευνητές επίσης σημειώνουν πως το αντίστοιχο setup θα μπορούσε να λειτουργήσει και σαν μικρόφωνο με εξαιρετική απόκριση.




Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου