Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Ρεκόρ απόδοσης 37,8% για νέο πολυστρωματικό φωτοβολταϊκό

Η εταιρεία Spectrolab, μια θυγατρική της Boeing γνωστή για την κατασκευή ηλιακών κυψελών για δορυφόρους και διαστημικά σκάφη, τα τελευταία χρόνια έχει στρέψει την προσοχή της στα επίγεια φωτοβολταϊκά συστήματα και παρουσίασε τους πρώτους εντυπωσιακούς “καρπούς” των προσπαθειών της: ένα πολυστρωματικό φωτοβολταϊκό κύτταρο (με στρώματα ημιαγώγιμων υλικών που συλλαμβάνουν διαφορετικό μήκος κύματος του ηλιακού φωτός το καθένα) απόδοσης 37,8%.

Το φωτοβολταϊκό κύτταρο της Spectrolab δεν χρησιμοποιεί συγκεντρωτικά κάτοπτρα όπως οι αντίστοιχες τεχνολογίες του είδους.

Η εταιρεία δεν αποκάλυψε ποια υλικά χρησιμοποίησε για το πολυστρωματικό κύτταρο, τεχνολογία που σε αντίθεση με τη συμβατική πυριτίου συντονίζεται με διάφορα μήκη κύματος φωτός ώστε να αυξηθεί η αποδοτικότητα.

Η εταιρεία δεν δείχνει διατεθειμένη να επαναπαυθεί στις δάφνες της με τον αντιπρόεδρο προηγμένης τεχνολογίας της Spectrolab, Νασέρ Καράμ να δηλώνει πως η εν λόγω τεχνολογία έχει δυνατότητες επίτευξης αποδόσεων της τάξης του 45% ακόμα και υπό συνθήκες χαμηλής ηλιοφάνειας.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου