Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Επιστήμονες διαβάζουν τα όνειρα μας με ακρίβεια 60%

Μια νέα επαναστατική μέθοδο για την ανάγνωση των ονείρων έφεραν εις πέρας Ιάπωνες ερευνητές κάνοντας χρήση τεχνολογίας λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI) για την χαρτογράφηση της νευρωνικής δραστηριότητας του εγκεφάλου.

Με επικεφαλής τον Dr Yuki Kamitani, οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν στο Κιότο της Ιαπωνίας σε τρεις εθελοντές, οι οποίοι καλούνταν να κοιμούνται ελαφρά ώντας συνδεδεμένοι σε ένα μηχάνημα λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας.

Κάθε φορά που έβλεπαν όνειρο, οι ερευνητές τους ξυπνούσαν και τους ζητούσαν να περιγράψουν το τι είχαν δει. Έπειτα από 200 περίπου αναφορές από τον κάθε συμμετέχοντα, όλα τα επαναλαμβανόμενα στοιχεία ομαδοποιήθηκαν σε 20 γενικές κατηγορίες (π.χ. παγοκόφτης, κλειδί και έμβολο στην κατηγορία “εργαλεία”).

Οι ερευνητές εξέτασαν τα όσα είχαν καταγράψει, αναζητώντας τυχόν επαναλαμβανόμενα πρότυπα που σχετίζονταν με την κάθε κατηγορία. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να κοιτάξουν φωτογραφίες από το Internet σχετικές με τα όνειρα τους, ενώ την ίδια ώρα o τομογράφος κατέγραφε την εγκεφαλική τους δραστηριότητα.

Τα δεδομένα χρησιμοποιήθηκαν για την ανάπτυξη ενός προγράμματος υπολογιστή ικανού να αναγνωρίσει συγκεκριμένα “σήματα” του εγκεφάλου που σχετίζονταν με καθεμιά από τις κατηγορίες. Αργότερα ζητήθηκε από τους εθελοντές να κοιμηθούν ξανά και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το πρόγραμμα ήταν σε θέση να διαβάζει τα όνειρα τους με ακρίβεια 60%!

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η συγκεκριμένη ανακάλυψη θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση του ύπνου και την ψυχοθεραπεία πολλών ασθενών μέσα από τη βαθύτερη εξερεύνηση των ονείρων τους.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου